Neko je bacio tihu bombu na Bistricu

Mještani blokirali put BIjelo Polje - Prijepolje. Nakon obećanja da će se put raditi, zamrzli proteste

4453 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje blokade puta, Foto: Jadranka Ćetković
Sa jučerašnje blokade puta, Foto: Jadranka Ćetković

Generalni podizvođač radova na rekonstrukciji puta Gubavač - Bistrica, firma “Štrabag”, suprotno svakoj građevinskoj logici, umjesto faznog rada po dionicama, raskopala je asfalt i uništila cijeli put u Bistrici i tako sve stoji dvije godine, što je nezamislivo.

To je kazao Ljubivoje Ljubo Jaćimović, elektroinženjer koji radi u Rusiji, a koji je juče protestovao zajedno s mještanima Bistrice i okolnih sela, zbog prekida rekostrukcije puta Gubavač - Bistrica, koji je dio projekta valorizacije Đalovića pećine u Bijelom Polju.

Mještani su poručili da će, nakon obećanja sa sastanka Uprave za kapitalne investicije, obustaviti proteste do 22. avgusta, kada bi “Štrabag” trebalo da nastavi radove na rekonstrukciji puta. Na sastanku u Upravi za kapitalne projekte, održanom dan ranije, saopšteno je da je dogovoren nastavak, kao i dinamika radova.

Jaćimović je kazao da je ključno pitanje i sada da li firma ima grafik - dinamički plan izvođenja radova na određenim dionicama.

”Da je ‘Štrabag’ uzeo da radi etapno, kilometar-dva, pa ga završi i ide dalje, sve bi bilo u redu. Mi se danas ne bi bunili ako nije urađen kilometar ili dva puta. Ali oni su potpuno van svih građevinskih logika uzeli i sav put raskopali i uništili. Skinuli su asfalt kojim smo mi išli. Je li bio dobar nije pitanje, ali je bio funkcionalan. Ovako je nepodnošljivo”, kazao je Jaćimović, ističući da će mještani tražiti da nad izvođačem radova bude uspostavljena kontrola, i tražiti informaciju da li će po cijelom putu ići svojim kamionima, ili će raditi etapno, kako se radi svuda u svijetu.

Zbog štete koju mještani Bistrice trpe već dvije godine, mještani su najavili tužbe i angažovanje advokata.

Predsjednik Mjesne zajednice “Bistrica” Sakib Čindrak je kazao da je na sastanku s predstavnicima Uprave za kapitalne investicije saopšteno da će radovi početi od centra Bistrice, odnosno vizitoring centra, i biti rađeni etapno do Lozne luke.

Mulka Kos iz bistričkog mjesta Ušanovići kaže da je za sve njih život nepodnošljiv, naročito za one koji žive pored puta.

”Evo dvije godine kako traju problemi. Uništeno je sve, voće, povrće, žitarice... Uništeno je naše zdravlje. Zbog ogromne prašine u sred kuće nosim masku, jer je stanje neizdrživo”, priča ona, dodajući da situaciju pogoršavaju neodgovorni vozači koji dižu prašinu po 30 metara unaokolo.

Ona je ispričala da ima osjećaj kao da je bačena bomba na Bistricu, ali na jedan tihi način.

”Da li neko ima politički ili neki drugi motiv da protjera ovaj narod ili nešto drugo ne znamo, ali mi moramo da bježimo odavde”, poručuje Kos.

Slične probleme iznosi i Danojla Ljilja Šćekić iz bistričkog sela Presečnik.

”Ne znam šta da radimo, najbolje neka nam iskopaju neku jamu i neka nas bacaju. Vjerujte mi, bila sam zdrava k’o dren. Evo tri dana idem od doktora do doktora, dobila sam alergiju od prašine. Kuća mi je kraj puta, a fasada nedavno stavljena jedva se primjećuje. Vrt je na tri metra od puta, paprike uveče kiselim po svu noć, pa stavim sodu bikarbonu, pa opet perem da bih ispržila djeci. Unučetu ne mogu ni klas kukuruza za pečenjak da pružim”, priča Šćekić.

Prenoseći informaciju sa sastanka u Upravi za kapitalne projekte, Čindrak je kazao da će, prema najnovijim obećanjima, radovi na tom dijelu puta početi najkasnije u septembru. Tako piše i u zvaničnom saopštenju sa sastanka koji je, na inicijativu potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, dan ranije organizovan od Uprave radi prevazilaženja problema u realizaciji rekonstrukcije puta.

U ime Ministarstva kapitalnih investicija sastanku je prisustvovao državni sekretar Admir Šahmanović. Pored njega i predstavnika Uprave sastanku su prisustvovali predstavnici Opštine Bijelo Polje, MZ “Bistrica”, te predstavnici privrednih društava neposredno uključenih u izvođenje radova na realizaciji projekta, “Štrabag”, Telekom i “Ramel”.

“Na sastanku je dogovorena dinamika izvođenja radova na postavljanju telekomunikacionih i elektro-instalacija, što je obaveza Telekoma i Ramela, a koja bi trebalo da omogući da izvođač radova, Štrabag, najkasnije početkom septembra počne s izvođenjem radova na rekonstrukciji puta”, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz Ministarstva podsjećaju da je prilikom zvanične posjete Opštini Bijelo Polje potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović obišao put Gubavač - Bistrica kako bi se neposredno upoznao s problemima s kojima se građani bistričkog kraja susreću zbog kašnjenja u realizaciji tog projekta, a nakon toga upoznao Vladu o tim problemima i zatražio hitno iznalaženje modela za njihovo rješavanje.

Bonus video: