Tradicija obilaska škola ili izborna kampanja?

Iz PG Biroa “Vijestima” su odgovorili da se radi o dugogodišnjoj praksi i saradnji uoči početka nove školske godine, navodeći da prethodne dvije to nijesu činili zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom. Iz Ministarstva prosvjete tvrde da o posjetama Vukovića i saradnika nisu zvanično upoznati

20674 pregleda 49 komentar(a)
Vuković, Foto: Boris Pejović
Vuković, Foto: Boris Pejović

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradanicima obilazi vaspitno-obrazovne ustanove na teritoriji Glavnog grada, ali iz njegove administracije kažu da se radi o tradiciji, koja nema veze sa predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za 23. oktobar.

Gradska administracija, trebalo je prema internom planu, juče da obiđe OŠ “Sutjeska”, OŠ “Radojica Perović”, OŠ “Vlado Milić”, OŠ “Oktoih” i OŠ “Milorad Musa Burzan”.

Iz Ministarstva prosvjete, pak, tvrde da o tome ništa ne znaju.

”Ministarstvo prosvjete, nažalost, nije zvanično upoznato sa tim da podgorička administracija obilazi ustanove na teritoriji Glavnog grada, na čelu sa gospodinom Vukovićem. Zatražili smo informaciju tim povodom od direktora škola koje je posjetio gospodin Vuković i po prijemu istih, blagovremeno ćemo obavijestiti javnost”, odgovorili su iz Ministarstva prosvjete, kojim rukovodi Miomir Vojinović, na pitanja da li su upoznati sa posjetama gradske administracije ustanovama, šta posjete imaju za cilj i da li se eventualno može govoriti o zloupotrebi resursa tokom izborne kampanje.

Iz Glavnog grada, pak, tvrde da je posjeta vaspitno-obrazovnim ustanovama dogovorena tokom juna, i to na sastanku kojem je prisustvovao sekretar Ministarstva prosvjete, predstavnici vrtića i škola, ali i predstavnika savjeta roditelja.

OŠ “Sutjeska” (ilustracija)
OŠ “Sutjeska” (ilustracija)foto: Luka Zekovic

”Uprava Glavnog grada ima dugogodišnju praksu obilazaka vaspitno-obrazovnih ustanova uoči početka školske godine, što je bio slučaj i ovog puta. Gradonačelnik Ivan Vuković, sa saradnicima, u više navrata je obilazio ustanove obrazovanja i vaspitanja, a konkretno uoči školske godine to je čini redovno. Podsjećamo, posjete su organizovane 2. septembra 2018. i 30. avgusta 2019, 29. avgusta ove godine, dok 2020. i 2021. nijesu oranizovane, zbog tada aktuelne epidemiološke situacije, koja je uslovila odvijanje onlajn nastave”, odgovorili su “Vijestima” iz PG Biroa.

Navode da Glavni grad u kontinuitetu, i to godinama “sarađuje i dobija zahtjeve uprava škola i savjeta roditelja za pomoć u unapređenju postojeće i izgradnji nove infrastrukture”.

”...Pa je ta praksa nastavljena i ove godine, kada je uloženo više iod 200.000 eura u poboljšanje uslova za boravak djece, rad nastavnog i drugog osoblja. Saopštenja o ranijim posjetama možete, pored ostalih, naći i na portalu ‘Vijesti’”, navode iz gradske administracije, odbacujući još jednom mogućnost zloupotrebe u izborne svrhe.

Bonus video: