Gračanica „lakša“ za više od devet tona otpada, Trebjesa bogatija za 500 sadnica

Organizovana akcija čišćenja korita rijeke, kao i akcija pošumljavanja park šume

7335 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Trebjesa
Foto: Trebjesa

Proteklog vikenda Nikšić je bio u znaku ekoloških akcija. Volonteri predvođeni Ecopatriotizmom, a u organizaciji Zero Waste Montenegro, čistili su korito i obale rijeke Gračanice, dok su zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali akciju pošumljavanja park šume Trebjesa.

Kako je „Vijestima“ kazala Ivana Čogurić, iz Ecopatriotizma, pročulo se da „dobro čiste“, pa su ove godine mlade vrijedne dame bile domaćice akcije obiljažavanja Međunarodnog dana obala koji je u Nikšiću, zbog loših vremenskih prilika, obilježen sedmicu kasnije.

„Ecopatriotizam je prošle godine gostovao na akciji koju je organizovao Zero Waste Montenegro i čistio obalu Bistrice. Ove smo bile domaćice i obišle smo sa ostalim volonterima Gračanicu čiji tok je ubijen. Baš zbog toga smo i odlučile da obiđemo ovu rijeku, jer čovjekova ruka, maslo i djelo su otišli predaleko. Dočekali su nas intezivan posao i teren. Prikupili smo 350 kilograma otpada, onog koji smo kupili rukama i sortirali na licu mjesta kako bismo kasnije tokom revizije uočili koji su to najveći zagađivači današnjice. Imali smo i podršku od Sektretarijata za životnu sredinu koji nam je poslao kamion i kašiku koja je pokupila čak devet tona otpada“, kazala je Čogurić.

Gračanica je godinama „mrtva rijeka“ koja uzalud vapi da joj vrate život.

„Kupilo se šakom, kapom i kašikom, ali naš posao je opet bio neprimjetan jer je Gračanica u nevjerovatnim razmjerama uništena i zatrpana smećem. Poraz jednog društva leži baš u tom zanemarivanju sopstva koje je usko povezano sa cijelim sistemom planete Zemlje. Znale smo da nećemo fizički previše uraditi na ovoj lokaciji ali što se nas tiče odradili smo dovoljno – povukli nit rijeke koja je zbog nas usput zaboravila svoj tok“, poručila je Ivana.

Pivarci i članovi NVU „Putevima predaka“ su u Trebjesi posadili 500 stabala smrče i bora, kao i pet stabala kedra.

„Svako stablo koje smo posadili zalog je za zdraviju i ljepšu budućnost. Zato već nekoliko godina, u saradnji sa NVU 'Putevima predaka', činimo omiljeno izletište Nikšićana još zelenijim. Zajedničkim snagama smo, uz današnji broj, do sada posadili više od 1.500 stabala u park šumi Trebjesa, vjerujući da samo kontinuiranim akcijama možemo ostaviti pozitivan ekološki otisak i tome ostajemo posvećeni“, kazala je Natalija Đordan, menadžerka korporativnih poslova u Pivari.

Akcija pošumljavanja je dio Nikšićko Green platforme i nastavak dosadašnje saradnje Pivare i pomenutog nevladinog udruženja.

Ana Petrović Njegoš iz NVU „Putevima predaka“ kazala je da lokalitet Trebjese ima posebnu vrijednost i važnost za građane Nikšića, pa brojnim akcijama pažnju usmjeravaju na očuvanje njegovih zelenih površina i pošumljavanje.

„Iz akcije u akciju dajemo doprinos zajedničkom cilju, a to je zelenija Trebjesa. Zato nas uvijek posebno obraduje podrška koju nam daje Pivara. Kako samim sadnicama, tako i volonterizmom zaposlenih u toj kompaniji i naših članova, ostavljamo nasljeđe koje će biti na ponos budućim generacijama“, poručila je Petrović Njegoš.

Bonus video: