Održano donatorsko veče: Solani nije dobro, pokažimo ljubav i zaštitimo prirodu

"Opština Ulcinj je formirala i Sekretarijat za ekologiju koji će se aktivno uključiti u rješavanje problematike Solane i za tu svrhu imati i poseban namjenski budžet”, kazao je Bajraktari

15849 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

“Solani nije dobro dame i gospodo. Danas je trebalo da počnu radovi ali nijesu i to je žalosno. Ne treba nam samo da pričamo i da razgovaramo, moramo da zaštitimo našu prirodu koja nema granica, pokažite svi svoju ljubav prema ovoj nevjerovatnoj državi, prema njenim prirodnim bogatstvima“ , kazala je noćas izvršna direktorica Asocijacije Dr. Martin Šnajder Jakobi (MSJA), Zenepa Lika na donatorskoj večeri za solanu, koje je održano u krugu najstarijeg ulcinjskog preduzeća.

Donatorsko veče, održano je pod pokroviteljstvom Opštine Ulcinj i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore u organizaciji ulcinjske ekološke NVO MSJA.

Lika se posebno zahvalila aktivistima Centra za zaštitu i pročavanje ptica (CZIP) ističući njihov nemjerljiv doprinos što je Solana danas zaštićeno područje.

Ministarrka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović zahvalila se, ne samo za organizaciju donatorske večeri, već na dugogodišnjem zalaganju za očuvanje prirode.

„Posebno za očuvanje našeg dragulja, naše solane i vjerujem da je NVO sektor dao najveći doprinos da uopšte ovdje dobijemo Park prirode. Sigurna sam ispred Ministarstva, dajem obećanje, da ćemo se potruditi da im budemo adekvatni partneri u narednom periodu i da ono što smo formalno zaštitili, ostvarimo i u suštini i pravom značenju“, kazala je Novaković Đurović.

Navela je da Ministarstvo želi da istakne svoj stav i saradnju, da svojim djelovanjem doprinosi daljem očuvanju prirode i solane.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari kazao je da je ovo peti put za kratko vrijeme, od kada je preuzeo funkciju, da se održavaju susreti na Solani.

“Što najbolje govori o značaju koji nova opštinska uprava daje ovom lokalitetu”, kazao je on. Podsjetio je da u finalnoj fazi osnivanje opštinskog preduzeća za upravljanje Parkom prirode „Ulcinjska solana“, “koje će kvalitet upravljanja uzdići na veći i održiviji nivo”.

“Brojni primjeri iz regiona, Evrope i svijeta govore da smo na pravom putu, i da je turistička valorizacija bivših fabrika soli, okrenuta prirodi i ornitologiji, jedini održivi model. Opština Ulcinj je formirala i Sekretarijat za ekologiju koji će se aktivno uključiti u rješavanje problematike Solane i za tu svrhu imati i poseban namjenski budžet”, kazao je Bajraktari. Naveo je da ga raduje što će večerašnje donacije biti upotrebljene za uređenje postojeće suvenirnice koja će uskoro proširiti svoju namjenu i postati info punkt.

“Tim Solana postaje dostupnija svim zainteresovanim građanima, turistima, kao i ljubiteljima prirode”, kazao je Bajraktari.

Donatorsko veče počelo je u 16.00h, kada su CZIP i specijalizovana agencija Monticola, za prisutne organizovali turu za posmatranje ptica na jezerima i močvarama solane. Nakon toga, svi prisutni mogli su da probaju autentične specijalitete I jela iz Ulcinja I Anamalskog područja. Održana je i aukcija predmeta I proizvoda u cilju prikupljanja dodatnih sredstava. Na kraju je održan koncert KIC POR HOR- a.

Povod za organizaciju donatorske večeri, kako su naveli organizatori, jeste potreba uređenja suvernirnice, koja bi se prikupljenim sredstvima, renovirala u info pukt. Osim dobijanja svih informacija, dodali su, posjetioci će moći da iznajme opremu za posmatranje ptica I biciklističke aktivnosti ali I da kupe lokalne proizvode I rukotvorine a u perpspektivi, samu so.

Donacija je iznosila 50 eura i bila je povezana sa pozivnicom.

Bonus video: