NVO "Zagrad Montenegro”: Zabraniti trajnu sječu šumskog kompleksa Seloštak

"Očekujemo da će prepoznati značaj ove inicijative i zbog svih karakteristika aktuelnog šumskog kompleksa, prirodnih vrijednosti, turističke valorizacije i društvenog interesa donijeti odluku“

3593 pregleda 2 komentar(a)
šumski kompleks Seloštak
šumski kompleks Seloštak

Nevladina organizacija "Zagrad Montenegro” je uputila inicijativu Upravi za šume i Područnoj jedinici (P.J.) Nikšić, da zabrane trajno davanje doznake za sječu u okviru šumskog kompleksa Seloštak, uz klauzulu da sanitarnu sječu isključivo može vršiti stručni tim u okviru Uprave za šume P.J. Nikšić, što nije bila prakasa do sada.

"Očekujemo da će prepoznati značaj ove inicijative i zbog svih karakteristika aktuelnog šumskog kompleksa, prirodnih vrijednosti, turističke valorizacije i društvenog interesa donijeti odluku“, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje predsjednik NVO "Zagrad Montenegro“, Ivan Đurović.

Podsjeća da je šumski kompleks Seloštak površine preko 239,5 hiljada metara kvadratnih, kao da kroz njega prolazi put koji vodi prema planinskim katunima Konjsko, Lukavica i Kapetanovo jezero.

"S obzirom na fascinantan izgled šume Seloštak, svojom prirodnom posebnošću i vizuelnim karakteristikama, stvara dodatni ugođaj prolaznicima, turistima. Međutim, zbog blizine asfaltnog puta koji se pruža kroz šumu, postoji velika opasnost od nelegalne sječe. S tim u vezi smo predložili da se podigne viši nivo zaštite“, istakao je Đurović.

Podsjeća da su reagovali 2012 godine kada je dato više doznaka za sječu u okviru pomenute šume.

"Tim povodom smo iz Uprave za šume dobili odgovor da se radi o 'proredu'. Na takav odgovor i pristup nijesmo bili zadovoljni, s toga smo ukazali na lošu primjenu procedure 'proreda'. Ipak se nadamo da je tada takozvani 'prored', uspješno završen“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, NVO ”Zagrad Montenegro” je više puta organizovala akcije pošumljavanja Seloštaka u saradnji sa Upravom za šume P.J. Nikšić, građanima i udruženjima.

Bonus video: