CGO: Nadležni da intenziviraju napore u procesuiranju prijetnji i napada na novinare

CGO se oglasio povodom 2. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, te su dodali da je ta nevladina organizacija u posljednje dvije godine zabilježila 39 prijetnji ili napada na novinare i imovinu medija

2163 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je nadležne institucije da intenziviraju napore u razrješavanju i procesuiranju prijetnji i napada na novinare i da to pitanje stave na vrh svojih prioriteta.

CGO se oglasio povodom 2. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, te su dodali da je ta nevladina organizacija u posljednje dvije godine zabilježila 39 prijetnji ili napada na novinare i imovinu medija.

Ocijenili su da je to duboko zabrinjavajuće, posebno za društvo koje je do sada moralo mnogo više da uradi u pravcu kreiranja povoljnog okruženja za medijski pluralizam i slobodu izražavanja.

"Prijetnje novinarima i medijima ne smiju biti nova normalnost, a odgovornost je Vlada Crne Gore i nadležnih institucija, kao i političkih lidera, da umjesto olakog etiketiranja pomognu borbu za otvorenije i pravednije građansko društvo, a samim tim i jačanje medijskih sloboda", saopšteno je iz CGO-a.

Bonus video: