Ministarstvo prosvjete povrijedio pravo studentkinji, koja je željela da se prijavi za stipendiju

Institucija Zaštitnika nije dobila odgovore na zahtjeve za izjašnjenje i pet urgencija Ministarstvu prosvjete

2813 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Neodgovarajući na zahtjev za utvrđivanje ekvivalencije ocjena dobijenih u Hrvatskoj u odnosu na ocjene u Crnoj Gori, a u cilju ostvarivanja prava na stipendiju, Ministarstvo prosvjete povrijedilo je pravo na odgovor jednoj Novljanki, utvrdila je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

”Zaštitnik podsjeća da su svi organi koji postupaju dužni da rješavaju na osnovu zakona i drugih propisa, te da su pri vođenju postupka dužni da budu efikasni i da strankama omoguće da što lakše zaštite i ostvare svoja prava i pravne interese. Ministarstvo je bilo dužno da blagovremeno postupi po obraćanju studentkinje iz Herceg Novog”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković.

Ona dodaje da nečinjenje Ministarstva u situaciji kada je to postupanje propisano i potrebno predstavlja primjer loše uprave, što je, ističe, nepravilno i nedozvoljeno.

Podnositeljka pritužbe se prijavila na konkurs za dodjelu stipendija Opštine Herceg Novi i, budući da studira vojno pomorstvo u Hrvatskoj, njen prosjek nije iste skale vrednovanja kao u Crnoj Gori. Od Sekretarijata Opštine je dobila poruku da se lično obrati licu za visoko obrazovanje i na lični zahtjev zatraži ekvivalent ocjena u tadašnjem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, jer je pomenuti Sekretarijat dobio ekvivalent ocjena 8.86, što bitno smanjuje njen ostvareni prosjek.

Ona se obraćala Ministarstvu elektronskim putem, ali da nije dobijala odgovor. Obavljen je samo usmeni razgovor sa predstavnicima Ministarstva, ali da pismeni odgovor nije dobijala. Tada joj je saopšteno da se ekvivalent ocjena radi na osnovu fakulteta - upoređivanjem, i da njen fakultet ne postoji u Crnoj Gori gdje se ne može izvršiti upoređivanje.

Institucija Zaštitnika nije dobila odgovore na zahtjeve za izjašnjenje i pet urgencija Ministarstvu.

Mijušković je dala preporuku Ministarstvu da u budućim postupanjima postupa u skladu načelima dobre uprave, ali i shodno Zakonu o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda i dostavi traženo izjašnjenje kako ne bi bili prinuđeni da pokrenu prekršajni postupak protiv odgovornog lica u resoru.

Bonus video: