MP: Njegoš je bio svetionik crnogorske prosvjete

Današnji dan s ponosom obilježavamo u znak sjećanja na Petra Drugog Petrovića Njegoša, crnogorskog prosvetitelja, književnika i vladiku po kojem je Crna Gora prepoznata u Evropi i svijetu, istakli su iz Ministarstva prosvjete

3974 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

"Ovaj praznik kulture, svakako je i praznik obrazovanja jer je ovaj veliki mislilac devetnaestog vijeka, prosvijetlio svoj narod, odredio mu mjesto na ljestvici prosvećenog i kulturnog naroda Evrope i svijeta u kojem je oduvijek imao svoje mjesto", saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Današnji dan sa ponosom obilježavamo u znak sjećanja na Petra Drugog Petrovića Njegoša, crnogorskog prosvetitelja, književnika i vladiku po kojem je Crna Gora prepoznata u Evropi i svijetu, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da je Njegoš stvorio veličanstvena djela kojima se obrazuju naša djeca, i koja će izučavati naši potomci.

"Zbog toga možemo slobodno reći da je Petar Drugi Petrović Njegoš bio svetionik crnogorske prosvjete, velikan po kojem nas svijet prepoznaje", istakli su iz Ministarstva prosvjete.

Kako kažu, njegova djela se i danas izučavaju na svjetskim univerzitetima, čitaju i prepričavaju.

Naglašavaju da je kao jedna od najznačajnih ličnosti naše bogate istorije, bio i ostao neprevaziđeni pjesnik i filozof, čija su djela ostala kao zalog za buduće generacije mladih Crnogoraca.

Ističu da njegovo djelo zaslužuje svu našu pažnju i poštovanje, kao i stranicu u svakom udžbeniku učenika jer prema njegovim riječima, "čovjek se uči dok je živ". Kako kažu, obrazovanjem stičemo potrebne vještine kako bismo svijet učinili boljim mjestom za život.

"Vječno mu hvala za sve što je učinio za nas", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: