Škole će pomoći i finansijski

Vlada juče mimo javnosti raspravljala o nedostatku grijanja u školama, dogovorili hitnu nabavku energenata

17990 pregleda 6 komentar(a)
SMS "Braća Selić" (ilustracija), Foto: Dragana Šćepanović
SMS "Braća Selić" (ilustracija), Foto: Dragana Šćepanović

Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete uradiće sve da se obezbijede energenti za grijanje vaspitno-obrazovnih ustanova, uključujući hitne nabavke, ali i finansijsku pomoć školama i vrtićima.

To je, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, zaključeno tokom rasprave o informaciji Ministarstva prosvjete o nedostatku energenata, koja je na jučerašnjoj sjednici označena stepenom tajnosti “interno”.

Tokom rasprave je poručeno da je prethodna Vlada “loše planirala”, te da tu stavku “nije smjela da umanjuje bez plana”.

Dogovoreno je i da se krene u izmjene Zakona o javnim nabavkama.

Sezona grijanja je počela 15. oktobra, a “Vijesti” su ranije najavile da je u crnogorskim školama dovedena u pitanje zbog blokade portala javnih nabavki usljed hakerskih napada, nedostatka sredstava, odnosno čekanja rebalansa budžeta, ali i drastičnog rasta cijena svih energenata.

U većini škola na sjeveru zalihe energenata su pri kraju ili ih uopšte nema, pa su, recimo, u Kolašinu bili skraćeni časovi, nakon čega su roditelji počeli sa protestom.

Tokom otvorenog dijela sjednice Vlade, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da za problem grijanja u školama nije kriva aktuelna vlada, već oni koji su planirali prethodni budžet.

”Da neko kaže da zbog ove Vlade nema grijanja u školama, to je notorna neistina. Ako nema grijanja u školama, obratite se onima koji su planirali prethodni budžet i koji su zakinuli stavku vezanu za grijanje u školama u Ministarstvu prosvjete”, rekao je Abazović, poručujući da će riješiti ovaj problem.

Tvrdi da njegova Vlada nije donijela postojeći Zakon o javnim nabavkama, te da nijesu u mogućnosti da traže od ljudi da djeluju van zakona.

”To bi neko htio da bi onda podnio krivične prijave i iskaže kako je veliki legalista, da tjeramo službenike da rade nešto protivzakonito, jer je zakon takav da ne predviđa vanredne okolnosti koje se dešavaju. Ovo nikakve veze nema sa našom Vladom, nego sa planiranjem budžeta za prošlu godinu”, rekao je Abazović.

Na to je odgovorio član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija u prethodnoj Vladi, tvrdeći da Abazović obmanjuje građane.

”Rebalans ste uradili - dakle Vi ste grijanje ukinuli/zaboravili, a mogli ste tu stavku budžeta povećati. Možda vas je samo prevario bezcenzusni g. Aleksandar Damjanović, ali mi nijesmo”, napisao je Odović na Tviteru.

Bonus video: