MJU: Usavršavanje službenika preduslov uspješne reforme lokalne samouprave

Imamo zajednički cilj, volju i opredeljenje da mobilišemo sve svoje resurse, kako bi i u narednom periodu putem novih instrumenta za obuku i edukaciju u prvom redu kroz Ilias platformu, obezbijedili jačanje administrativnih kapaciteta službenika na centralnom i lokalnom nivou, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za ljudske resurse

4093 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa potpisivanja, Foto: Ministarstvo javne uprave

Usavršavanje službenika i namještenika preduslov je za uspješno sprovođenje reformi sistema lokalne samouprave, poručeno je prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Ministarstva javne uprave, Uprave za ljudske resurse i Zajednice opština.

Sporazumom je, kako je saopšteno, formalizovana i osnažena saradnja između tri ključna partnera na polju razvoja ljudskih resursa na lokalnom nivou.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj rekao je da je, od početaka rada 43. Vlade, ulaganje u ljudske resurse jedan od prioriteta.

"To je i preporuka Evropske komisije, ali i zahtjevna tema koja podrazumijeva saradnju na svim nivoima. Potvrda takve saradnje relevantnih institucija jeste i današnje potpisivanje Sporazuma", kazao je Dukaj.

On je istakao da Zajednica opština, kao inicijator potpisivanja tog Sporazuma, ima važnu ulogu da okupi, istraži i podrži potrebe i interese svih lokalnih samouprava, dok je Uprava za ljudske resurse glavni partner na unapređivanju procesa stručnog usavršavanja službenika.

Prema riječima Dukaja, cilj je da se, shodno potrebama, osnaže opštine da efikasno upravljaju svojim ljudskim resursima.

"Stoga, u namjeri da podržimo ove procese, pristupamo danas potpisivanju Sporazuma o saradnji", istakao je Dukaj.

On je rekao da će sve aktivnosti definisane Sporazumom dobiti dodatnu snagu i institucionalnu podršku uspostavljanjem Savjeta za obuku u lokalnoj samoupravi, koji će utvrđivati, unaprjeđivati i pratiti realizaciju programa obuka.

Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave za ljudske resurse Đuro Nikač je kazao da će ta ustanova nastaviti da kontinuirano podržava stručno osposobljavanje i usavršavanje državnih i lokalnih službenika.

"Imamo zajednički cilj, volju i opredeljenje da mobilišemo sve svoje resurse, kako bi i u narednom periodu putem novih instrumenta za obuku i edukaciju u prvom redu kroz Ilias platformu, obezbijedili jačanje administrativnih kapaciteta službenika na centralnom i lokalnom nivou", kazao je Nikač.

V.d. Generalnog sekretara Zajednice opština Refik Bojadžić kazao je da je ulaganje u jačanje kapaciteta lokalnih službenika i namještenika najbolji doprinos njihovoj težnji da građani dobiju što kvalitetnije usluge na lokalnom nivou.

"Usavršavanje lokalnih službenika i namještenika je prepoznato je kao veoma važno u pravcu naših nastojanja da brže koračamo ka zajednici evropskih naroda", istakao je Bojadžić.

On je rekao da je Zajednica opština u tom pravcu uložila značajna sredstva na uspostavljanju i opremanju prostora za potrebe Centra za obuku, kojim će se unaprijediti rad na planu obuka i jačanju kapaciteta opština.

Potpisnici sporazuma su zaključili da je tim činom dat dodatni impuls da se zajednički doprinese da lokalne samouprave efikasnije odgovore svojim zakonom utvrđenim obavezama.

Bonus video: