Protest Sindikata UIKS-a: Ne želimo da se slučaj Spasojevića ponovi

Na našeg kolegu je bačena bomba, nismo imali nikakvu reakciju u Tužilaštvu. Vršimo pritisak na nadležne institucije da bi se reagovalo i da bi se uhvatili oni koji su odgovorni, kazao je predsjednik Sindikata UIKS-a

20626 pregleda 5 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Mirko Kotlaš
Sa protesta, Foto: Mirko Kotlaš

Članovi Sindikata Uprave za izvršnje krivičnih sankcija (UIKS) protestovali su ispred zgrade Tužilaštva u Podgorici, tražeći bolju reakciju nadležnih na napade na njihove kolege, hvatanje onih koji su odgovorni i zaštitu za one koji su najugroženiji.

Povod okupljanja je bombaški napad na kuću načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića prošle sedmice.

Predsjednik Sindikata Milan Ilibašić kazao je da je sa sedamdesetak kolega izašao na ulicu, jer se ne osjećaju zaštićeno u sopstvenoj državi.

"Na našeg kolegu je bačena bomba, nismo imali nikakvu reakciju u Tužilaštvu. Vršimo pritisak na nadležne institucije da bi se reagovalo i da bi se uhvatili oni koji su odgovorni", kazao je Ilibašić.

Ilibašić
Ilibašićfoto: Mirko Kotlaš

Ilibašić naglašava da su zahvalni makar što Tužilaštvo počelo da radi svoj posao i uhvatilo počinioce.

"Ali velika je zamjerka što smo morali da dignemo ovoliku medijsku pompu da bi do toga došlo. Ovdje smo da damo podršku kolegi na koga je bačena bomba, jer svima nama to može da se desi", dodao je Ilibašić.

"Želimo da skrenemo pažnju da se više ne nađemo u ovoj situaciji, da izlazimo na ulicu i da se medijski eksponiramo, da bi nas zaštitili. Iako su imali informacije, oni su čekali da se sve ovo desi. Spasojević je imao tu sreću da niko nije nastradao, šta ćemo naredni put", naglasio je Iibašić.

Apelujemo na Tužilaštvo, "da se ove stvari više ne dešavaju, da se naši problemi shvate ozbiljno i da se pravovremeno reaguje.

Ilibašić je naglasio da će sa protestima nastaviti, ako za tim bude potrebe.

Prisutnima se obratila i sekretarka Sindikata Nataša Karadžić.

"Samo pukom srećom su izbjegnute teže posljedice po Spasojevića i njegovu porodicu. Juče je to bio on, sjutra može biti bilo ko od nas ko profesionalno obavlja svoj posao", istakla je Karadžić.

Karadžić
Karadžićfoto: Mirko Kotlaš

Karadžić naglašava da svaki put mora da se desi ovakav slučaj da bi država na njih obratila pažnju.

"Krajnje je vrijeme da podrška bude stalna i bezrezervna, kako bi sam zatvorski sistem ostao. Moramo imati dostojanstvene uslove za rad što i tražimo godinama", dodala je Karadžić.

Kako kaže, "stvari se neće promijeniti, bićemo sve ugroženiji. Pod hitno se mora krenuti u zapošljavanje i obučavanje novog kadra kako bi odgovorili izazovima".

Ističe i potrebu za boljom saradnjom sa policijom i Tužilaštvom, jer su kako kaže, "na istom zadatku".

Protest su podržali i članovi Nezavisnog sindikata policije, Strukovnog odbora vatrogasaca, kao i dio Sindikata uprave i pravosuđa.

Igor Rmandić, predstavnik Nezavisnog sindikata policije, saopštio je da su, "naši tužioci odlučili da se ne miješaju previše u svoj posao i da ga ne rade kako treba.

"Mislim samo na onaj dio koji je najglasniji, ima tu i poštenih koji su sklonjeni sa strane. Oni drugi kroje sudbinu i kolegama i svim građanima Crne Gore", istakao je Rmandić.

"Zgrada ispred koje se nalazimo je crna rupa našeg društva", kazao je Rmandić.

Dodaje da su u toj rupi, "sa jedne strane nestajali predmeti ogromnih zloupotreba, oprane su biografije mnogim kriminalcima, a sa druge strane su sahranjene nade poštenog crnogorskog građanina".

Rmandić
Rmandićfoto: Mirko Kotlaš

Rmandić ističe da oni koji nas vode moraju da se dogovore i gledaju ka naprijed.

"Ako misle da od države prave Kolumbiju sa početka devedesetih godina, trenutno su na odličnom putu", naglasio je on.

Dodaje da riječ o zajedničkom problemu dva sindikata, i da je jedini izlaz solidarnost, sloga i odlučnost.

Zdravko Blečić, predstavnik strukovnog odbora vatrogasaca, pružio je podršku kazavši da je Spasojević primjer profesionalnosti.

"On mora biti primjer svim časnim ljudima kako da se odnose na svom radnom mjestu i ispunjavaju svoje radne zadatke", zaključio je Blečić.

Blečić
Blečićfoto: Mirko Kotlaš

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević saopštio je da podržavaju sve one koji se bave opasnim poslovima, uključujući tužilaštva i sudove.

"Svi oni daju doprinos, svi oni zamjeraju se adresama kojima ne treba da se zamjeraju i u pitanju je samo količina drčnosti, odnosno hrabrosti. Onaj ko radi časno, prolazi kao što je prošao Spasojević, njegova porodica, igrom slučaja veoma srećno", naglasio je Rakočević.

Rakočević
Rakočevićfoto: Mirko Kotlaš

Dodaje da su bombe korišćene da ubiju, a ne kako se spekuliše, upozore.

"Ovaj atak je bio monstruozan i može da se desi svakome. Nijedan ovakav slučaj nije riješen, ostao je negdje u fiokama", istakao je on.

Kako kaže, porodica je morala biti zaštićena i prije događaja, te da očekuju da će neko za to odgovarati.

"Nađeni su počinioci, ali trulih dasaka ima svugdje i moramo ih označiti i targetirati kako bi tužilaštvo moglo da radi svoj posao", naglasio je on.

"Mi smo država i mi se pitamo, budimo složni i jaki i ovi događaji ne smiju uticati na nas", zaključio je Rakočević.

Bonus video: