SDP: Da je nešto nezakonito, Abazović i Adžić bi ploču u Morinju uklonili za dva i po mjeseca

"Abazoviću smeta tekst na ploči koji su ministarstva vanjskih poslova i odbrane usaglasili sa hrvatskim ministarstvima. Abazoviću izgleda smeta tekst u dijelu 'velikosrpska agresija na Hrvatsku' baš kao i Aleksandru Vučiću"

14347 pregleda 26 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Da je nešto nezakonito Dritan Abazović i Filip Adžić bi valjda "ploču" (u Morinju) uklonili za dva i po mjeseca, poručili su iz Socijademokratske partije (SDP).

Oni su reagovali nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović za "Vijesti" rekao da Vlada nije bila upoznata sa tim da će ploča biti postavljena, da je postavljena suprotno zakonu, a da su bivši ministri vanjskih poslova i odbrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević počinili krivično djelo.

"Abazovićeva naglabanja o nekakvim krivičnim ijelima najbolje opovrgava on sam. Ploča je i dalje u Morinju iako su on i Adžić sada direktno nadležni i jednom rečenicom mogu da je uklone. Naravno to se neće desiti", dodaju iz SDP-a.

Navode da je spomen-ploča u okviru vojnog objekta u Morinju postavljena u skladu sa zakonima o vojsci i odbrani, preciznije članom 37 Zakona o Vojsci i članom 23 Zakona o odbrani.

"O postavljanju spomen-ploče bio je upoznat i Dritan Abazović čak i od hrvatske strane tokom njegovog susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i Ministrom vanjskih poslova Gordanom Radmanom u julu mjesecu, što je potvrdio hrvatski MVP u svom saopštenju. Da je ploča zakonito postavljena i da su odluke tadašnjeg ministra odbrane i MVP bile zakonite najbolje potvrđuje ponašanje Abazovića i Adžića koji nakon skoro dva i po mjeseca od neustavne smjene ministara Konjevića i Krivokapića nijesu opovrgli nijednu njihovu odluku ovim povodom", navode.

Kažu da Abazović misli da će više puta saopštena laž postati istina.

"Neće. To je samo njegov manir u javnoj komunikaciji, po kojem je poznat kako u zemlji tako i šire. Sada, navodno, nije znao za 'ploču', baš kao što 'nije znao' da Rade Milošević švercuje cigare, a sa njim ih je više puta 'palio' po nikšićkim fabrikama", piše u saopštenju.

Abazović posljednjom izjavom "Vijestima", kako kažu, potvrđuje suštinu.

"Njemu smeta tekst na ploči koji su ministarstva vanjskih poslova i odbrane usaglasili sa hrvatskim ministarstvima. Abazoviću izgleda smeta tekst u dijelu 'velikosrpska agresija na Hrvatsku' baš kao i Aleksandru Vučiću čije MVP je uputilo diplomatske note ministarstvima Crne Gore i Hrvatske pvodom tog događaja", poručili su iz SDP-a.

Navode da su istorijske činjenice da se u Morinju desio ratni zločin.

"Utvrđen pravosnažnim presudama nadležnih crnogorskih sudova, kao što Haški tribunal kroz kvalifikaciju 'udruženog zločinačkog poduhvata' u brojnim predmetima za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine jasno je kvalifikovao politički projekat velikosrpstva kao ideološku osnovu ratova na prostoru bivše SFRJ. Niko, pa sve i da hoće, ne može ni amnestirati crnogorske vlasti iz devedesetih da su učestvovali u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, kao što danas više niko ne spori da je Abazović jedan od 'izvođača radova Vučićeve politike 'srpskog sveta' prema Crnoj Gori", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: