Nikšićki UBNOR nizom manifestacija obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, UBNOR-a će završiti organizovanjem skupa na Trgu slobode u 17 časova, kod spomenika Ljubu Čupiću

1845 pregleda 1 komentar(a)
Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Nikšić, Foto: UBNOR
Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Nikšić, Foto: UBNOR

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić je organizovalo niz prigodnih manifestacija.

Na lokalnoj televiziji Nikšić, profesorica istorije Snježana Bošković, govorila je o holokaustu, dok je delegacija UBNOR-a i mladih antifašista položila cvijeće na spomen-ploču posvećenu jevrejskom muzičaru Luju Daviču.

„Davičo je poslije aprilskog rata sa grupom nikšićkih studenata pobjegao iz Beograda u Nikšić zbog progona i deportacije Jevreja u logore smrti. U Nikšiću se zaposlio kao konobar u hotelu 'Nikšić' koji je bio pretvoren u restoran za italijanske oficire. U proljeće 1942. godine četnici u Nikšićkom srezu zavode teror i sve saradnike narodnooslobodilačkog pokreta i patriote isporučuju italijanskim fašistima. Predosjećajući da će biti otkriven, 25. juna 1942. godine Lujo Davičo u menzi hotela baca bombu među italijanske oficire. Tom prilikom nekoliko njih je nastradalo, a on nije uspio da pobjegne. Uhvaćen je i masakriran, a njegov grob nikada nije pronađen“, navodi se u saopštenju UBNOR-a.

Luj Davičo
Luj Davičofoto: UBNOR

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, UBNOR-a će završiti organizovanjem skupa na Trgu slobode u 17 časova, kod spomenika Ljubu Čupiću.

„Na taj način želimo da se oda dužna pošta svim stradalim žrtvama holokausta. Poruka skupa biće da su sloboda, mir, suživot, jednakost i ravnopravnost ono što treba da nas ujedinjuje, a da narastajući nacionalizmi i razni vidovi fašizma koji se na razne načine i različitim povodima pojavljuje kako širom Evrope, tako, u zadnje vrijeme, i na našim prostorima, ne mogu i ne smiju prevladati jer temelji Crne Gore su slobodarstvo i antifašizam koji će građani Crne Gore znati da sačuvaju“, poručili su iz UBNOR-a.

Bonus video: