Regionalni vodovod: Abazović obećao finansijsku i drugu podršku na obezbjeđivanju vode za piće na primorju tokom sezone

Održan radni sastanak na kojem su se razmatrale opcije vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom ljetnje turističke sezone, izazvane ekocidom u koritu Morače.

8630 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Regionalni vodovod
Foto: Regionalni vodovod

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje saopštio je da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tom društvu obećao finansijsku i drugu podršku u realizaciji realnog plana aktivnosti na obezbjeđivanju vode za piće za primorje u narednoj turističkoj sezoni.

Kako se navodi u saopštenju Regionalnog vodovoda, na poziv Abazovića održan je radni sastanak na kojem su se razmatrale opcije vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom ljetnje turističke sezone 2023. godine, izazvane ekocidom u koritu Morače.

Dodaju da su u ime Regionalnog vodovda sastanku prisustvovali predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić, kao i savjetnici Miladin Radović i Saša Radulović, a u ime Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma generalni direktor direktorata za ekologiju Kemal Grbović.

"Tom prilikom Abazović je ponovio odlučnost ove Vlade da zaštiti vodoizvorište, kao i nivo nulte tolerancije na nedozvoljene aktivnost u zoni zaštite. Istovremeno je čestitao rukovodstvu Regionalnog vodovoda na dosadašnjim naporima", kažu u saopštenju.

Navode i da su Predstavnici Regionalnog vodovoda Abazovića upoznali sa opcijama i njihovim planovima za pripremu predstojeće ljetnje turističke sezone.

"A, oni se se sastoje od - hitne nabavke kontejnerskih postrojenja za tretman vode za piće; izgradnje dopunskog postrojenja za tretman vode za piće na lokalitetu 'Malo blato'; izgradnje ustave od prirodnog materijala i modelom obezbjeđivanja nedostajućih količina kroz izgrađen sistem sa Bilećkog jezera. Na sastanku je istaknuto kako je za realizaciju ovih mjera i aktivnosti, koje će obezbijediti uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, neophodan nastavak aktivnosti nadležnih državnih organa na zabrani bilo kakve eksploatacije materijala u zonama sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre", pišu u saopštenju.

Kažu da je na sastanku istaknuto da na teritoriji Crnogorskog primorja turizam generiše približno 25 odsto nacionalnog BDP-a i da uspješno organizovana sezona nema alternativu u obezbijeđivanju ekonomske održivosti Crne Gore.

"Nakon sastanka kod premijera, Delegacija Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Ministarstva ekologije obišla je 'Deponiju DOO Podgorica' i posjetila postrojenje za tretman ocijednih voda, prvo takve vrste u Crnoj Gori", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: