Hitno sanirati teren u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre

„Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine zaduženi su da sprovedu mjere uklanjanja i rušenja objekata po hitnom postupku u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna“, navodi se u saopštenju Vlade

7610 pregleda 1 komentar(a)
Vodoizvorište Bolje sestre, Foto: Boris Pejović
Vodoizvorište Bolje sestre, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine zaduženi su da po hitnom postupku uklone i sruše objekte u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Vlada je danas usvojila Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, u pojasu uz rijeke Moraču i Cijevnu, sa elementima ekološke katastrofe.

Iz Vlade je saopšteno da je monitoringom stanja na terenu, analizom negativnog uticaja postojećih objekata kao i postrojenja koja negativno utiču na životnu sredinu i vodostaj rijeka na način što emituju i ispuštaju štetne materije, i u fazi rada i u fazi mirovanja, utvrđeno je da direktno ugroženo vodoizvorište Bolje sestre.

Navodi se da je ugrožen javni interes u smislu vodosnadbijevanja Crnogorskog primorja, te da su neophodne hitne sanacije terena uz proglašenje ekološke katastrofe u području zahvata vodoizvorišta Bolje sestre.

„Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine zaduženi su da sprovedu mjere uklanjanja i rušenja objekata po hitnom postupku u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđene odlukama Savjeta Evropske unije u vezi sa situacijom u Bjelorusiji i umiješanost Bjelorusije u rusku agresiju na Ukrajinu.

Odluka se, kako su kazali iz Vlade, donosi na osnovu Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, a kako bi se Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), u dijelu zajedničke vanjske i bezbjednosne politike u potpunosti uskladila sa Odlukama Savjeta EU.

Vlada je dala saglasnost na Finansijski plan Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, za 2023. godinu.

Kako se navodi u dokumentu, uvidom u finansijske pokazatelje, i to planirane prihode za ovu godinu u iznosu od 149,58 miliona EUR i planirane rashode u iznosu od 136,03 miliona, utvrđeno je da je Finansijskim planom predvideno pozitivno poslovanje društva.

Vlada je danas usvojila i Izvještaj o radu Sekretarijata za zakonodavstvo u prošloj godini.

U Izvještaju se navodi da je Sekretarijat nastavio značajno doprinos kvalitetnom i blagovremenom ispunjavanju obaveza normativne prirode, u okviru utvrđenih nadležnosti, na šta ukazuju i podaci da je u Sekretarijatu u toj godini bilo u radu 1443 propisa i drugih akata.

Konstatovano je da su svi zaključci Vlade koji su se u prošloj godini odnosili na Sekretarijat za zakonodavstvo realizovani u cjelosti, u utvrđenim rokovima.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi upisa polaznika po Obrazovnom programu za zanimanje zatvorski policajac/ka.

Iz Vlade su kazali da je zadužen Viša stručna škola „Policijska akademija“ u Danilovgradu da sprovede javni oglas za upis 26 polaznika po obrazovnom programu za zanimanje zatvorski policajac/ka za školsku 2023/2024. godinu

„Obrazovanjem polaznika po ovom obrazovnom programu će se stvoriti uslovi da se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zapošljava kadar stručno osposobljen za obavljanje veoma specifičnih poslova čime će se ojačati kadrovski kapaciteti i povećati nivo bezbjednosti Uprave“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o preduzimanju privremenih mjera usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID-19 od većeg epidemiološkog značaja, kojom se važenje postojećih epidemiološkim mjera produžava do 24. februara.

Donijeta je i Odluka o visini i načinu plaćanja godišnje naknade za korišćenje prostora bespravnog objekta na teritoriji Opštine Bar.

Kako je saopšteno, cilj donošenja Odluke je sprečavanje nove bespravne gradnje, kao i podsticaj onih vlasnika bespravnih objekata koji nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju da pristupe istoj.

„Odlukom je propisano da se cijena naknade po metru kvadratnom (m2) bespravnog objekta određuje na osnovu prosječne cijene građenja m2 novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori za godinu koja prethodi godini za koju se naknada utvrđuje. Stopa naknade iznosi dva odsto“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o podsticanju istraživanja svemira i razvoju povezanih tehnologija.

Iz Vlade su kazali da je na inicijativu premijera Dritana Abazovića, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja preduzelo je aktivnosti na pripremi kreiranja neophodnih preduslova za podsticanje istraživanja svemira i razvoja povezanih tehnologija u Crnoj Gori.

„Kako se Crna Gora nalazi na putu evropskih integracija, neophodno je da usklađuje svoju nacionalnu politiku u oblasti istraživanja i inovacija sa politikama EU“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da usmjerenje Crne Gore treba da bude na umrežavanju sa EU timovima koji rade na ovim programima, ostvarivanju pristupa EU infrastrukturi i eventualnom učešću u nekom od projekata, kako bi se kreirala kritična masa u Crnoj Gori.

„Zaduženo je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja da, nakon sprovedenih procedura prikupljanja relevatnih podataka i prijema ekspertskog mišljenja, pripremi Informaciju o podršci nevladinoj organizaciji Montenegro Space Research“, kaže se u saopšenju.

Vlada je zadužila Ministarstvo da formira Nacionalni tim za izradu analize stanja, potreba i mogućnosti u oblasti istraživanja svemira i svemirskih tehnologija u Crnoj Gori, sa Planom rada od iduće do 2028. godine.

Bonus video: