Energetski siromašno do 30.000 domova

Istraživanje profesora građevinskih fakulteta Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Ljubljani

2851 pregleda 0 komentar(a)
Panorama Podgorice, Foto: Shutterstock
Panorama Podgorice, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori je između 16.000 i 30.000 energetski siromašnih domaćinstava, navodi se u istraživanju u kojem su učestvovale profesorice Građevinskog fakulteta, u kojem se, između ostalog, ističe da je naša zemlja jedan od najneefikasnijih potrošača energije u Evropi.

Poboljšanje energetske efikasnosti zgrada u Crnoj Gori je od suštinskog značaja i imalo bi višestruke socioekonomske benefite, u kontekstu klimatsklih promjena i najavljenog globalnog zagrijavanja. To je zaključak istraživanja profesora građevinskih fakulteta Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Ljubljani, koje je objavljeno u Elsevier bazi podataka.

”Za studiju je odabrana i modelirana postojeća stambena zgrada u Podgorici, urađene su simulacije termičkih performansi zgrade, u trenutnim i budućim klimatskim uslovima, a zatim je izvršena sveobuhvatna parametarska analiza različitih scenarija rekonstrukcije i sprovedenih mjera za poboljšanje energetskih performansi zgrade. Istovremeno je sprovedena anketa među stanarima kako bi se utvrdio stepen toplotnog komfora u stambenom prostoru i ocijenila prihvatljivost predloženih mjera energetske rekonstrukcije”, navodi se u istraživanju u kojem su učestvovale predstavnice Građevinskog fakulteta Marija Jevrić i Ivana Ćipranić, a prenosi UCG.

Rezultati su pokazali da bi najefektnija mjera energetske rekonstrukcije bila toplotna izolacija omotača zgrade, što je, navodi se, očekivano. Međutim, pasivne mjere, kao što je i intenzivna prirodna ventilacija, u kombinaciji sa aktivnim mjerama, dovele bi do smanjenja ukupne utrošene energije za 75 odsto u trenutnoj klimi i do 66 odsto na kraju 21. vijeka prema određenim scenarijima za buduće klimatske uslove u Podgorici, dodaje se u ovom istraživanju.

Međutim, rezultati ankete sprovedene među stanarima otkrili su da se oni najviše oslanjaju na rashlađivanje klima-uređajem, a da nemaju dovoljno informacija o potencijalu pomenutih pasivnih mjera.

Bonus video: