U Minhenu se odlučuje o opstanku Budve

Bivši i sadašnji opštinski funkcioneri biće saslušani na ključnom ročištu u slučaju postrojenja za tretman otpadnih voda i validnosti garancije od 64,5 miliona eura, koje traži njemačko-austrijski koncern

20135 pregleda 10 komentar(a)
Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović

Bivši gradonačelnik Budve i poslanik Demokrata Dragan Krapović, aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović i član nekadašnje skupštinske Komisije za praćenja radova na postrojenju za tretman otpadnih voda Đorđe Vujović, otputovaće 22. marta za Minhen gdje će biti saslušani u jednom od najvećih procesa od kojih zavisi finansijska budućnost Opštine.

Sudije Arbitražnog suda u Parizu, odjeljenja u Frankfurtu, odlučili su da u tom njemačkom gradu saslušaju opštinske funkcionere u slučaju gradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, odnosno validnosti garancije od 64.592.738 na čijoj naplati insistira njemačko-austrijski koncern WTE/EVN.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini.

Cijeli proces označen je tajnim.

I dok su svjedoci do sada davali izjave putem video poziva, sada sudije međunarodnog tribunala žele da čuju opštinske zvaničnike i njihove tvrdnje da je garancija falsifikat.

To je ujedno i ključno ročište od čijeg ishoda zavisi i buduća odluka - ukoliko bi garancija bila označena validnom, to bi svakako značilo i finanijski kolaps Budve, jer njen iznos je jednak koliko jedan i po budžet.

Pred odjeljenjem u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, ćerka firma “WTE otpadne vode” pokrenula je tužbu za naplatu 64.592.738 eura po ugovoru o jemstvu/garanciji koji je zaključen između te njemačke kompanije i tadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Rajka Kuljače.

Riječ je, kako tvrde u Opštini, o spornoj garanciji iz 2010. koja nema saglasnost Skupštine opštine Budva, a zbog koje je bivši gradonačelnik Marko Carević podnio krivičnu prijavu protiv Kuljače i više NN osoba koje su učestvovale u tom slučaju. Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Specijalno tužilaštvo na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić odbacilo je prijavu zbog smrti prijavljenog, kao i protiv NN lica, jer kako je navedeno, ne postoji osnovana sumnja da su od bilo kog lica izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Ulaz u postrojenje za tretman otpadnih voda
Ulaz u postrojenje za tretman otpadnih vodafoto: Vuk Lajović

Inostrana kompanija je krajem 2019. naplatila državnu garanciju od 29,3 miliona eura od Vlade Duška Markovića, da bi već u januaru 2020. spakovala kofere i ostavila postrojenje Opštini u katastrofalnom tehničkom stanju.

Naknadno je podnijela još jednu tužba i to međunarodnom sudu u Ženevi, gdje traže naplatu još 31,9 miliona eura.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koga je svečano prije sedam i po godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, a kome je prisustvovao i šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine, ali i najveća, još neistražena, korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Carević je crnogorskoj javnosti krajem avgusta predočio da je garancija od 24. aprila 2010, na kojoj je potpis Rajka Kujače na iznos od 66 miliona eura, pravno ništavna, jer je u pitanju falsifikat, zbog čega je VDT-u podnijeta krivična prijava protiv ovlašćenih osoba u WTE iz Esena, kao i zasada nepoznatih funkcionera u Opštini u periodu od 2009. do 2015, i nepoznatih funkcionera u Vladi i Ministarstvu finansija u periodu od 2009. do 2020.

Opština Budva svoju odbranu pred međunarodnim tribunalom zasniva na tvrdnji da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i sam izvršni direktor “WTE otpadne vode” Ginter Faust, koji je pred Specijalnim tužilaštvom priznao, te potpisao sporazum o priznanju krivice da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja, kako bi se vratilo tri miliona eura ličnog duga koji je napravio Marović.

Dragan Krapović je još prije pet godina, dok je upravljao gradom i odbio da Njemcima isplati garanciju, nazivajući projekat korupcionaškim, angažovao renomiranu slovenačku konsultantsku kuću “Dr Duhovnik” koja je uradila superviziju projekta otpadnih voda.

Jovanović je na jednoj od konferencija za novinare iznio dokaze da je garancija koju je potpisao Kuljača, a čiju naplatu traže Njemci, obični falsifikat.

”Organizovana kriminalna grupu koju su činile ovlašćene osobe u WTE iz Esena, Opštine Budva, funkcioneri u Vladi Crne Gore i Ministarstvu finansija sačinila je dokument - ispravu pod nazivom “Payment guarantee” (garancija za plaćanja) na kojoj se na prvoj strani u gornjem desnom uglu nalazi plavi djelovodni pečat Opštine Budva sa brojem djelovodnog zavođenja, okrugli pečat Opštine Budva i falsifikovani potpis tadašnjeg predsjednika Opštine, pokojnog Rajka Kuljače. Dokument pod tim nazivom nikada nije zaveden u djelovodne knjige Opštine Budva. Nakon što je SDT vratilo djelovodnik, mi smo izvršili provjeru i utvrdili ono što smo tvrdili: da garancija nije pravno valjana. Jasno je da je garancija apsolutno falsifikat, nastala nakon proteka vremena i da je neko pokušao da taj dokument retroaktivno zavede i da mu da privid pravne valjanosti”, kazao je Jovanović.

Pred međunarodnim sudom Vujović će po svoj prilici ponoviti svoje dosadašnje tvrdnje - da je riječ o piramidalnoj korupciji i umiješanosti nekadašnjeg direktora WTE Gintera Fausta u malverzacije.

Svoje iskaze bi pred tribunalom trebalo da daju i ekspert dr Jože Duhovnik, koji je tvrdio da vrijednost izvedenih radova od 41,4 miliona eura, koliko je prijavila njemačka kompanija treba umanjiti za precijenjenih 12,629 miliona eura. Takođe i finansijska ekspertkinja Ilinka Vuković, koju je angažovala budvanska Opština, pronašla je druge sporne fakture čiji iznosi premašuju 3,5 miliona eura, dok je za održavanje postrojenja tokom pet i po godina fakturisano 500 do 700 hiljada eura godišnje više od realne vrijednosti.

I dok su svjedoci do sada davali izjave putem video poziva, sada sudije međunarodnog tribunala žele da čuju opštinske zvaničnike i njihove tvrdnje da je garancija falsifikat. Ukoliko bi garancija bila označena validnom, to bi značilo i finanijski kolaps Budve, jer njen iznos je jednak koliko jedan i po budžet

Bonus video: