Čanović: Nisam osjećao potrebu da odgovaram na pitanja

Reagovanje bivšeg pomoćnika ministra održivog razvoja i turizma Marka Čanovića

17738 pregleda 7 komentar(a)
Marko Čanović (arhiva), Foto: Gov.me
Marko Čanović (arhiva), Foto: Gov.me

Na istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), objavljeno u "Vijestima" pod naslovom "Sporno zastupanje firme sina šefa države", objavljenog u vašem dnevniku "Vijesti" od 6. marta 2023, reagovao je bivši pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Navedene tvrdnje i tendenciozno postavljena pitanja kada se sučele sa Zakonom i činjenicama, ne ostavljaju tračak sumnje da sam na bilo koji način prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, pa je bilo logično da će novinar "Vijesti", odnosno CIN-CG, prije objavljivanja teksta konsultovati zakone i činjenično stanje i razumjeti zbog čega do sada nijesam osjećao potrebu da odgovaram na postavljena pitanja.

Vjerovao sam se da će se odnijeti profesionalno i ostvariti uvid u Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tadašnjeg Ministarstva održvog razvoja i turizma, odnosno dijela u kome su detaljno navedena zaduženja i poslovi generalnog direktora direktorata za razvoj stanovanja, i uvidjeti da poslovi kojima se sada bavim nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa poslovima na kojima sam bio angažovan, i da se nijesam bavio izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Radi javnosti, Direktorat za razvoj stanovanja, na čijem sam čelu bio od 2011. godine do aprila 2021. godine, primarno vrši poslove koji se odnose na izradu projekata u oblastima socijalnog stanovanja, legalizacije bespravnih objekata i upravljanja i održavanja stambenog fonda. Ni u kom slučaju se ne bavi izgradnjom i prodajom nekretnina predviđenih za tržište.

Novinar je u namjeri da dokaže neutemeljenu tvrdnju da sam prekršio zakon, očigledno ne poznajući procedure donošenja planske dokumentacije, postavio pitanje Ministarstvu vezano za moje učešće u izradi bilo kog planskog dokumenta za oblast Kolašina, implicirajući povezanost mog angažmana u Vladi i sadašnjeg posla, na koje je naravno dobio negativan odgovor, što je i objavljeno u tekstu.

Da upoznam čitaoce i s pitanjem zbog kojeg sam ignorisao obraćanje novinara "Vijesti", koje sve objašnjava: "Na koji ste način ušli u poslovni aranžman sa Blažom Đukanovićem, koji je sin predsjednika DPS-a Mila Đukanovića? Vi ste član Glavnog odbora DPS-a. Da li je angažman uslijedio preko partije ili na neki drugi način?". Komentar nije potreban, jer se u njemu više nego jasno krije odgovor zašto se ova tema tendenciozno potencira, i zašto sada.

Što se tiče pokrenutog postupka kod Agencije za sprečavanje korupcije, za koji do današnjeg dana nijesam dobio nikakvo obavještenje, ne sumnjam da će Agencija svoj posao obaviti nepristrasno i profesionalno, i o svojim nalazima obavijestiti javnost", zaključuje se u reagovanju Čanovića.

Bonus video: