Radnici pozvali Abazovića i Đurovića: Neće vam proći privatizacija Budvanske rivijere

"Pošto premijer Abazović i ministar Đurović za svoga mandata nijesu našli za shodno da posjete Hotelsku grupu i upoznaju se sa poslovanjem našeg društva ovim putem ih pozivamo da nas posjete i uvjere se u sve ovo što smo naveli"

16329 pregleda 7 komentar(a)
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović

Radnici Hotelske grupe “Budvanska rivijera” pozvali su premijera Dritana Abazovića i ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića da posjete tu najveću hotelsku kompaniju u državnom vlasništvu, upozorivši ih da neće dozvoli privatizaciju na kojoj insistira Vlada.

Nakon učestalih izjava premijera Abazovića i resornog ministra Đurovića, kako su naveli u dopisu dostavljenom “Vijestima”, odlučili su da upoznaju crnogorsku javnost da su zaposleni odlučni da se suprotstave toj namjeri Vlade.

”Poslije niza izjava u periodu od januara do marta o privatizaciji našeg društva radnici su se obratili usmenim i pismenim putem novoizabranom predsjedniku Sindikalne organizacije ‘Budvanske rivijere’ Miloradu Dajkoviću sa zahtjevom da se u ime radnika obrati saopštenjem u kojem bi iznio stav radnika da smo apsolutno protiv privatizacije. Pošto se predsjednik Sindikalne organizacije oglušio o zahtjeve radnika bili smo primorani da se samoorganizujemo i objavimo naš stav o privatizaciji. Podsjećamo javnost da je naše društvo, iako u većinskom državnom vlasništvu pokazalo i dokazalo da može rentabilno da posluje i ostvaruje profit”, poručili su radnici.

Naglašavaju da Hotelska grupa “nije gubitaš, već pozitivno posluje i glavna je pokretačka snaga crnogorskog turizma.

”Pošto premijer Abazović i ministar Đurović za svoga mandata nijesu našli za shodno da posjete Hotelsku grupu i upoznaju se sa poslovanjem našeg društva ovim putem ih pozivamo da nas posjete i uvjere se u sve ovo što smo naveli. Na kraju podsjećamo da su stavovi Vlade po pitanju državnih preduzeća potpuno kontradiktorni. Naime, Vlada iz privatnih ruku u državno vlasništvo vraća bivše državne firme koje su bile gubitaši, a žele da prodaju i privatizuju HG ‘Budvanska rivijera’ koja nije gubitaš već pozitivno posluje. Upozoravamo Vladu da im ovakve namjere neće proći i ponavaljamo da su radnici protiv najavljene privatizacije”, ističu radnici ove kompanije.

Osnovni motiv da se Hotelska grupa nađe u ovogodišnjem Planu privatizacije je procjena Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da ta kompanija raspolaže vrijednom imovinom koja nije valorizovana na pravi način u smislu stvaranja nove vrijednosti, ostvarivanja dobiti, podizanja kvaliteta proizvoda i usluga i otvaranja novih radnih mjesta.

Vladin Savjet, kojim predsjedava premijer, je krajem prošle godine utvrdio Predlog odluke o Planu privatizacije za 2023. godinu, kojim je predviđeno da se započne priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju kroz prodaju akcija.

”Nijedan hotel kojima oni sad upravljaju nema pet zvjezdica. Ako neko misli da je razvoj turizma u Budvi u tome da 39 eura treba da bude polupansion u Slovenskoj plaži, na pjeni od mora, u gradu koji donosi pola milijardi eura turizmu, oni nisu u saglasnosti sa onim što ja mislim”, rekao je tada Abazović.

Đurović je minule sedmice kazao da je “Budvanska rivijera” skriveni potencijal kojem je neophodan nezavisan, profesionalan i dobro plaćen menadžment koji zna da radi taj posao. Vlada nije donijela odluku da proda “Budvansku rivijeru” već je, kako je objasnio, njena obaveza da popiše preduzeća koja mogu da idu u proces privatizacije, što je daleko od toga da je odlučila da je privatizuje i dodao da nije zagovornik ideje da država bude vlasnik “Budvanske rivijere”.

Više od stotinu zaposlenih u “Budvanskoj rivijeri” tužilo je ranije kompaniju, tražeći naknadu štete po osnovu manje isplaćenog startnog dijela zarade, kao i potraživanja po osnovu manje isplaćenog toplog obroka, regresa, neisplaćenih i manje isplaćenih prekovremenih, noćnih i prazničnih sati, pogrešnog obračuna minulog rada, prevoza, zbog neisplaćene ili manje isplaćene naknade na ime neiskorišćenih godišnjih odmora, razlika isplaćenog koeficijenta, jubilarne nagrade...

Bonus video: