Miljanić i Ramčilović: Sporazume o razmjeni podataka radi provjere izjava i imovini ratifikovati u parlamentima

Konstatovano je, kako se navodi, da bi crnogorska iskustva u vezi evropskih integracija mogla biti od velike koristi za Sjevernu Makedoniju, posebno kada je riječ o antikorupcijskim mjerama

2070 pregleda 6 komentar(a)
Ramčilović i Miljanić, Foto: Vlada Crne Gore
Ramčilović i Miljanić, Foto: Vlada Crne Gore

Međunarodni sporazum o razmjeni podataka radi provjere izjava i imovini, koji su potpisali predstavnici Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije 19. marta 2021. u Beogradu, neophodno je što prije ratifikovati u parlamentima.

To su ocijenili ministar bez porfelja Zoran Miljanić i novoimenovani ambasador Sjeverne Makedonije u Podgorici, Zećir Ramčilović.

"Sagovornici su se saglasili da bi ratifikacija sporazuma mogla biti jedna od tema na najavljenoj zajedničkoj sjednici vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije", kaže se u saopštenju.

Konstatovano je, kako se navodi, da bi crnogorska iskustva u vezi evropskih integracija mogla biti od velike koristi za Sjevernu Makedoniju, posebno kada je riječ o antikorupcijskim mjerama.

"Ramčilović je ocijenio je da su od velike važnosti pitanja reforme sudstva zbog efikasnosti te grane vlasti u Sjevernoj Makedoniji", kaže se u saopštenju.

On je najavio da će inicirati sastanak Miljanića sa zamjenicom predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Slavicom Grkovskom i predstavnicima tamnošnjih institucija zaduženih za antikorupciju.

Miljanić je kazao da je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori već dao mjerljive rezultate, a napredak na tom polju konstatovan je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije.

Prema njegovim riječima, za obračun sa korupcijom potrebna je sinergija institucija kako ne bi bilo opstrukcije, a svi članovi Savjeta učestvovaće u izradi Nacinalne strategije za borbu protiv korupcije, što će biti osnava za dalje donošenje antikorupcijskih mjera.

"To je prvi dokument takve vrste u Crnoj Gori, a naš cilj je da ga završimo do kraja ove godine", kazao je Miljanić.

Ramčilović je kazao da očekuje da će razmjena iskustava koristiti Sjevernoj Makedoniji, pošto je Crna Gora otvorila poglavlja 23 i 24.

"Odnosno na važnost konkretnih mjera i rezultata na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u cilju napretka pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom", rekao je Ramčilović.

Bonus video: