Gorjanc Prelević: Evropski sud za ljudska prava odbacio predstavku žrtava deportacije zbog nenadležnosti

"Ispostavilo se da ako izbjeglice kao taoce izručite njihovim neprijateljima u drugoj državi, koji ih onda ubiju, to opet ne znači da ste im "namjerno" ugrozili život, pa ne morate ni da sprovodite djelotvornu istragu", kazala je Gorjanc Prelević

2596 pregleda 8 komentar(a)
Akcija za ljudska prava, Foto: HRA
Akcija za ljudska prava, Foto: HRA

Evropski sud za ljudska prava je danas donio odluku kojom je odbacio predstavku devet žena, majki, supruga, sestara i kćeri šestorice stradalih izbjeglica, koje su državni službenici Crne Gore u maju 1992. godine nezakonito uhapsili i izručili njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini, da im posluže kao taoci. Ubrzo po izručenju su ubijeni u logoru Foča i na drugoj nepoznatoj lokaciji.

Zastupnica podnositeljki predstavke, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala je da je razočarana i veoma zabrinuta, jer ova odluka Evropskog suda za ljudska prava olako dozvoljava nekažnjivost kršenja prava na život.

"Ispostavilo se da ako izbjeglice kao taoce izručite njihovim neprijateljima u drugoj državi, koji ih onda ubiju, to opet ne znači da ste im "namjerno" ugrozili život, pa ne morate ni da sprovodite djelotvornu istragu", kazala je Gorjanc Prelević.

Ona je istakla, navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava, da se ispostavilo da država isplatom naknade štete može da "otkupi" krivičnu odgovornost svojih službenika, samo ako uz to izrežira krivični postupak protiv njih, koji se završi oslobađajućom presudom, iako je ta presuda protivna standardima međunarodnog humanitarnog prava.

Dodala je da je sud bez dovoljno obrazloženja, zauzeo veoma ozbiljne i odlučujuće stavove o "tome da je država ispunila svoju procesnu obavezu iz člana 2 Konvencije da „istraži“ slučaj i to u parničnom postupku, u kome se inače ne utvrđuje krivična odgovornost, i utvrđenjem u krivičnom postupku da su prava izbjeglica prekršena, iako pritom ne utvrdi ničiju odgovornost."

Najviše razočarava, kazala je Gorjanc Prelević, procjena sudskog vijeća da ne donese presudu, već odluku, koja podnositeljke predstavke uskraćuje za mogućnost žalbe Velikom vijeću. Tako da sada ovaj slučaj ostaje kao jedno uputstvo evropskim državama kako da obezbijede nekažnjivost najtežih kršenja ljudskih prava.

"Detaljno ćemo analizirati odluku da bismo na nju blagovremeno upozorili sve zainteresovane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: