Fond za zdravstveno osiguranje: Građani ne trpe zbog isteklih ugovora

Godišnji ugovori za usluge iz oblasti oftalmologije i MPO istekli krajem marta, ali to, tvrde, ne utiče na postupke

14986 pregleda 2 komentar(a)
Na poziv iz oblasti oftalmologije 12 prijava, Foto: Shutterstock.com
Na poziv iz oblasti oftalmologije 12 prijava, Foto: Shutterstock.com

Stari ugovori Fonda za zdravstveno osiguranje sa privatnicima koji pružaju usluge iz oblasti oftalmologije i medicinski potpomognute oplodnje (MPO) istekli su 31. marta, a novi će biti potpisani uskoro.

To su “Vijestima” kazali iz FZO i pojasnili da će se u periodu, dok se ne potpišu novi ugovori, usluge pružati na način kako to definišu zdravstvene ustanove, odnosno u zavisnosti od njihove dinamike zakazivanja pacijenata.

”Na javni poziv za izbor davalaca zdravstvenih usluga koji nijesu obuhvaćeni Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova, za pružanje zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2023/24. godini, prispjelo je 15 ponuda”, kazali su iz FZO. Javni poziv objavljen je sedmog marta, a rok za podnošenje prijava bio je deset dana.

Iz jedne od privatnih ustanova koje pružaju usluge MPO “Vijestima” su kazali da to što novi ugovori nijesu potpisani ni nakon više od mjesec neće uticati na postupke.

”Humana reprodukcija” iz Budve javila se na tender FZO, a dr Tatjana Motrenko Simić ”Vijestima” je rekla da novi ugovor još nije potpisan, “jer nije završena cijela procedura oko tendera”.

”Nijedan tender ne može da traje manje od mjesec dana”, rekla je ona.

Na pitanje kako, ako nisu potpisani novi ugovori, tretiraju pacijente koji dođu sa uputom, rekla je da su radili do skoro, te da su dobili tumačenje Fonda da mogu da krenu sa liječenjem u martu.

”A kako naša procedura duže traje, ako pređemo u april, možemo da fakturišemo početkom maja, uz obrazloženje”, pojasnila je ona.

I Poliklinika “Moj lab” javila se na javni poziv FZO, a kako su rekli redakciji, njihovi pacijenti nesmetano dobijaju sve usluge MPO te ustanove.

Iz FZO su “Vijestima” pojasnili da je za usluge specijalističko-konsultativne i dijagnostičke zdravstvene zaštite iz oblasti oftalmologije, po uputu izabranog doktora, po gravitacionim područjima, prijavu je dostavilo 10 privatnih zdravstvenih ustanova.

FZO će potpisati ugovore nakon praznika
FZO će potpisati ugovore nakon praznikafoto: Boris Pejović

Odgovorili su da su u pitanju prijave specijalističke ambulante za oftalmologiju “Dr Jovović” iz Podgorice, privatne zdravstvene ustanove Očna ordinacija “Oko VMMM” iz Podgorice, Specijalistička ambulanta za oftalmologiju “Lens Commerc “, “Diagnostica”, Dnevna bolnica za oftalmologiju “Oftalens dr Koturović”, specijalistička ambulanta iz oftalmologije “Borović”, Poliklinika “Moj Lab” iz Podgorice, specijalistička ambulanta iz oftalmologije “Vid” iz Bara, “Optica Oculus”, očna ordinacija “Dr Marina” iz Bara i “Dr Lutovac” iz Berana, za gravitaciono područje opština Bijelo Polje i Mojkovac.

Iz FZO su kazali da su prijave za usluge bolničke zdravstvene zaštite iz oblasti oftalmologije, po uputu izabranog ljekara, prijavu dostavile dvije privatne dnevne bolnice “Oftalens dr Koturović” i “Optimal” iz Podgorice.

Na javni poziv za usluge bolničke zdravstvene zaštite iz ginekologije, odnosno za postupke VTO, prijavile su se tri privatne zdravstvene ustanove - specijalna bolnica “Ars Medica” i poliklinika “Moj lab” iz Podgorice, kao i “Humana reprodukcija” iz Budve.

IVF ciklusi čim potpišu ugovor

U budvanskoj zdravstvenoj ustanovi za liječenje steriliteta, kako je rekla Motrenko, dva mjeseca nisu imali slobodan dan.

”Zbog praznika, ali i umora ekipe, jer nismo imali niti jedan slobodan dan dva mjeseca, pravimo malu pauzu, a skoro sve pacijente sa uputom smo uradili. Novi parovi koji stižu sa uputom se evidentiraju i biće početo sa IVF ciklusima odmah po potpisivanju ugovora, shodno zdravstvenim uslovima pacijenata (ponekad ne možete početi, jer vam cista ili neki zdravstveni problem ne dozvoljava) i njihovim željama (ne žele svi odmah da rade, već prilagođavaju IVF obavezama koje imaju)”, rekla je Motrenko Simić.

Ona je kazala i da se mora imati u vidu da IVF ne može da se počne “od danas za sjutra” i da zavise od terapije iz inostranstva.

”Jer sve što nam treba se poručuje iz inostranstva. Moramo znati kada krećemo, da bismo poručili medijume jer traju samo pet nedjelja. A znaćemo kad krećemo kad potpišemo ugovor, što sve očekujem do početka maja. Uglavnom, neće biti velike pauze u radu, i vrijeme te pauze se poklapa sa praznicima, tako da pacijenti neće biti oštećeni”, rekla je ona.

Pravo na liječenje steriliteta na teret FZO, pacijentkinje ostvaruju uz uput izabranog ginekologa, na osnovu saglasnosti ljekara Kliničkog centra, Bolnice “Danilo I” na Cetinju ili ljekara u privatnim klinikama na kojima se rade postupci vantjelesne. Ta pravila važe od 1. avgusta 2022, kada je FZO, nakon ukidanja Konzilijuma za sterilitet KC, donio novo uputstvo.

Dobijanje saglasnosti u KC i cetinjskoj bolnici za pacijente je besplatno, a za istu uslugu u privatnim klinikama, kako je predviđeno, pacijenti plaćaju. Prema Zakonu o MPO, saglasnost može da da ljekar s najmanje tri godine iskustva u oblasti humane reprodukcije.

Bonus video: