VIDEO U Stubičkom kraju ne fali smeća: Ne može se očistiti koliko nesavjesni pojednici bace

A putem preko Pandurice smeće i građevinski otpad opominju da je krajnji čas da se reaguje. Čak ima i uginulih životinja

17569 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Stubičkog kraja, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz Stubičkog kraja, Foto: Svetlana Mandić

Prva smo ekološka država, a ja se onda čudim kakve su ostale države. Te što nijesu ekološke, kaže Mitar Guzina, mještanin Stubičkog kraja, šest kilometara udaljenog od centra Nikšića, dok pokazuje smeće koga u tom kraju ne fali.

Godinama čisti smeće koje nesavjesni građani bace pored Carevog mosta, ali uzalud.

Zasuku rukave i komšije, pridruže im se i volonteri iz "Ekopatriotizma" i "Eko bontona", i opet je stanje nepromijenjeno, jer izgleda da oni ne mogu stići da očiste koliko nesavjesni pojedinci stignu da bace.

A putem preko Pandurice smeće i građevinski otpad opominju da je krajnji čas da se reaguje. Čak ima i uginulih životinja.

Đorđe Dakić objašnjava da je problem divljih deponija duž puta, kao i pored Carevog mosta, prisutan desetak godina, da mještani Stubičkog kraja bezuspješno pokušavaju da se izbore sa nesavjesnim građanima, da su još prije tri godine od tadašnjeg rukovodstva Komunalne policije tražili postavljanje video nadzora, ali da su dobili samo prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge.

"Problem je iz godine u godinu sve veći, jer niko ne vodi računa. Opet pokrećemo to isto pitanje i molimo da nam izađu u susret sa tim video nadzorom. U pitanju je samo jedna kamera, što nije velika investicija", apeluje Dakić.

Dakić
Dakićfoto: Svetlana Mandić

Ističe da bi i lokalna Turistička organizacija (TO) morala da više vodi računa o mostu koji važi za jedan od najljepših i najimpozantnijih mostova u Crnoj Gori.

"Radi se o kulturno-istorijskom spomeniku koji je devastiran. Ima grafite i oštećenja na sebi, zatrpan je smećem, a turisti nam dolaze svake godine i gledaju naš 'turizam'...Mi smo očigledno postali društvo koje ima neku dozvoljenu granicu smeća koja treba da bude dio nas", ironično komentariše Dakić.

Smeće nema političku etiketu, već je, kaže on, odraz naše nekulture i neažurnosti institucija.

"Bilo je loše stanje i kod ovih prije, a i novi nastavljaju istim tempom. Istina, nova vlast je prošle godine u organizaciji Sekretarijata za komunalne poslove i TO sprovela akciju čišćenja oko Carevog mosta. Učestvovali su i Vojska, 'Eko patriotizam' i 'Eko bonton' - pokreti koji jedini nešto rade da se promijeni ovakva slika našeg grada. Ali, čišćenje nije rješenje. Moramo početi od institucija. Mještani, ili ova dva pokreta, očiste smeće, ali ako institucije ne počnu da rade svoj posao, sve nam je uzalud. Vidjećemo kako će ovaj put nadležni reagovati", zaključuje Dakić.

Raif Hadžija ističe da se smeće dovozi po noći ili rano ujutro i da bi možda i situacija bila drugačija da se službenici Komunalne policije, ali i interventne jedinice, "provozaju" do mosta i u ta doba, a ne samo preko dana.

Video nadzor i oštra kaznena politika jedino rješenje

Iz "Ekopatriotizma" ističu da su u svim mjesnim zajednicama problemi identični i da njihova srž leži u "pozivanju na nenadležnost i pasivnost javne uprave", kao i da je situacija na lokalitetu Carevog mosta "poražavajuća i za prirodu i za društvo".

"Koliko god se upirao prst u sistem, takođe se mora ukazati na nesavjesnot građana koji su do sada dokazali da ništa ne pije vodu, osim kaznena politika koja nema funkciju u Crnoj Gori osim kada je naplata nepravilnog parkiranja u pitanju. Ukoliko lokalna uprava ne pokaže zainteresovanost za sprovođenje dobrih praksi, koje itekako postoje, onda će posledice za životnu sredinu biti velike, stoga i za samog čovjeka", poručuju iz "Ekopatriotizma".

I direktor TO Mitar Barać smatra da je svijest građana na nedovoljnom nivou kada su u pitanju zaštita životne sredine i značaj kulturno-istorijskih spomenika, kao i da su oštra kaznena politika i postavljanje video nadzora jedino rješenje.

Barać
Baraćfoto: Svetlana Mandić

Ističe da su organizovali veći broj panela kako bi skrenuli pažnju, kako na Carev most tako i na drugo kulturno-istorijsko nasljeđe, da su se trudili da okupe predstavnike svih nadležnih institucija kako bi stvorili tješnju saradnju među njima, jer samo ukoliko se "bolje povežu" problem se može riješiti.

"Nikšić ima ogroman turistički potencijal, a kulturno-istorijsko nasljeđe jeste jedan od velikih potencijala. Ali, mi nemamo osnovne uslove da bismo aktivirali te turističke resurse, a jedan od osnovnih uslova je ekološka slika. Nismo u mogućnosti da dovedemo velike grupe koje su zainteresovane da obiđu Carev i Rimski most, Bedem...sve dok se ovo pitanje ne riješi. Kao TO ne možemo mnogo da uradimo kada su u pitanju uređenje prostora i upravljanje komunalnim otpadom. Možemo da apelujemo i sugerišemo šta treba uraditi i to i radimo. Naš predlog je postavljanje kamera na kritičnim mjestima i oštra kaznena politika. Mislim da je to jedino rješenje", smatra Barać.

Načelnik Komunalne policije Veselin Čurović uvjeren je da će uskoro i Carev most, ali i druge kritične lokacije, biti "pokriveni" video nadzorom.

"Nekolika mjeseci čekamo saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i čim je dobijemo postavićemo video nadzore, između ostalog, i na Carevom mostu. Našim službenicima ćemo tako olakšati nadzor nad tim površinama gdje je stvarno katastrofa", kazao je Čurović.

Čurović
Čurovićfoto: Svetlana Mandić

Kako je naglasio, trude se koliko mogu, ali nedovoljan broj službenika im dodatno otežava posao.

Zbog toga će im video nadzor olakšati posao, pa će i broj kazni zbog odlaganja otpada na mjestima koja za to nijesu namijenjena biti veći u odnosu na prošlu godinu, kada su izdata samo dva prekršajna naloga.

Podsjetio je da su novčane kazne za pravna lica od 1.500 do 7.500 eura, a za odgovorno lice u pravnom licu kao i za fizička lica od 500 do 2.000.

"Mislim da smo mi u svoj našoj finansijskoj muci moralno posrnuli i pali u ambis. Ne znam ko nas može iščupati. Sve je ostalo popravljivo, ali moral kad ode... Neko treba jednu generaciju da 'potroši' i ne znam da li bi uspio da nas izvadi iz ovog haosa", zaključi Guzina koji ipak vjeruje u bolje sjutra.

I za prirodu, i za spomenike, i za čovjeka.

Riješiti problem otpada, pa osvijetliti most

Nevladina organizacija (NVO) "Pandurica" u svom programu ima plan za "oživljavanje" mosta.

Grupa entuzijasta okupljena u toj organizaciji već nekoliko godina na Carevom mostu, i u njegovoj okolini, organizuje ekološke akcije u okviru kojih uklanjaju rastinje i otpad. Prošlog mjeseca su, u saradnji sa Opštinom, postavili klupe i korpe za odlaganje otpada.

"Nakon mjesec dana polomljene su pločice na tim klupama, a mislim da poslije pola godine ni klupa neće biti, jer smo destruktivni u svemu", razočaran je Dakić.

NVO "Pandurica" je krajem februara Skupštini opštine Nikšić podnijela inicijativu da se most osvijetli.

"Fenomenalan je projekat i mislim da će u bliskoj budućnosti doći do njegove realizacije. Međutim, opet nećemo dugoročno riješiti problem, kada je odlaganje otpada u pitanju, ako ga ne riješimo sistemski", naglasio je Barać.

Bonus video: