Uvođenje "Bemaxa" u posao: Saobraćajnica za Lušticu Bay gotova za 45 dana?

Skoro sve spremno za konačno uvođenje novog izvođača za završetak radova u Krtolima

15804 pregleda 19 komentar(a)
Aktuelni izgled napuštenog gradilišta MR2, Foto: Siniša Luković
Aktuelni izgled napuštenog gradilišta MR2, Foto: Siniša Luković

Kompanija “Bemax” iz Podgorice koja je bila jedini ponuđač na posljednjem tenderu za nastavak izvođenja radova na izgradnji MR2 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima, uskoro bi trebalo da bude uvedena u posao i da izgradnju te saobraćajnice okonča u roku od 45 dana.

To je potvrdio “Vijestima” v. d. direktora Direkcije za investicije Opštine Tivat Vlado Brguljan.

On je naveo da se da bi administrativna procedura oko uvođenja “Bemaxa” u posao bila završena, čeka još samo potvrda Uprave prihoda i carina da ta građevinska kompanija nema neizmirenih poreskih obaveza, što je obaveza po Zakonu o javnim nabavkama.

”Uprava prihoda je to trebalo da dostavi još u prošli ponedjeljak, ali se izgleda sve malo oteglo zbog praznika. U međuvremneu je stigla i bankarska garancija od izvođača koji je i sam nestrpljiv kao i mi koji smo investitori, da što prije krene u izvođenje radova kako bi MR2 bila završena na vrijeme pred početak špica ljetnje turističke sezone, tako da se nadamo da će tražena potvrda stići narednih dana i radovi odmah potom početi”, pojasnio je Brguljan.

On je kazao da je “Bemaxova” ponuda iznosila 1,67 miliona eura za radove koje je Opština kao investitor, na posljednjem tenderu procijenila na 1,7 miliona eura.

Izgradnja te saobraćajnice sa kružnim tokom koji je spaja sa postojećim putem Radovići - “Plavi horizont”, odnosno ranije sagrađenom MR 1 saobraćajnicom, prvobitno je tenderom iz 2020. povjerena podgoričkoj kompaniji “Civil Engineer” koja je bila najpovoljniji ponuđač na originalnom, prvom tenderu za taj posao. Međutim, izgradnja je prekinuta u ljeto prošle godine kada je Opština raskinula ugovor jer je ta firma drastično kasnila sa poslom i ultimativno od Opštine zahtijevala da joj se isplate dodatna sredstva, mimo prvobitno ugovorenih 1,15 miliona eura.

”Civil Engineer” je drastično probio ugovoreni rok od 300 dana za završetak izgradnje saobraćajnice pa je Opština kao investitor lani jednostrano raksinula ugovor sa tom kompanijom nakon završenih tek oko 50 odsto planiranih radova.

Nakon toga, u oktobru prošle godine je raspisan drugi po redu tender za izbor novog izvođača koji će završiti posao što ga je započeo “Cvil Engineer” ali nije bilo zainteresovanih ponuđača koji su bili spremni da se toga prihvate za cijenu od 950.000 eura sa PDV-om koliko je lokalna uprava tada procijenila vrijednost preostalih radova.

Cijene građevinskog materijala i drugih inputa, naime, u međuvremenu su značajno porasle, a i projeakt za MR2 je u međuvremenu revidovan i djelimično mijenjan, pa je tek na trećem tenderu koji je raspisan početkom marta ove godine, izabran novi izvođač, kompanija “Bemax” koja će MR2 završiti za 1,67 miliona eura.

Saobraćajnica MR2 dužine 605 metara, predstavlja nastavak već izgrađene saobraćajnice MR 1 i njen produžetak ka kompleksu projekta Luštica Bay u Radovićima.

Njenom izgradnjom obuhvaćena je i izgradnja jednog kružnog toka koji će MR2 povezati sa postojećim MR 1 i starom saobraćajnicom za uvalu Pržna, kao i izgradnja obostranih trotoara i biciklističkih staza, te jednog podzemnog pješačkog prelaza, a predviđeno je i postavljenje nove atmosferske kanalizacije, te vodovodnih i instalacija slabe i jake struje.

Bonus video: