Nema kapije na Kraljičinoj plaži

Privredni sud odbacio predlog kompanije “Adriatic properties” da odredi privremenu mjeru kojom bi se zabranilo preduzimanje radnji koje mogu nanijeti štetu zakupcu elitnog hotelskog kompleksa “Sveti Stefan Miločer”

38054 pregleda 668 reakcija 20 komentar(a)
Sa uklanjanja kapije ka Kraljičinoj plaži prije dvije godine, Foto: Vuk Lajović
Sa uklanjanja kapije ka Kraljičinoj plaži prije dvije godine, Foto: Vuk Lajović

Privredni sud odbio je predlog kompanije “Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa da odredi privremenu mjeru kojom bi se zabranilo preduzimanje radnji koje mogu nanijeti štetu zakupcu elitnog hotelskog kompleksa “Sveti Stefan Miločer”.

Isti sud je u martu prošle godine donio privremenu mjeru na zahtjev “Adriatic propetiesa” kojom se zabranjivalo uklanjanje postavljenih ograda koja je služila kao zaštita privatnosti i eskluzivnosti za goste, kao i “podsticanje trećih lica da preduzimaju radnje nasilja i vandalizma na imovinom” koja je u posjedu zakupca.

Tu privremenu mjeru kojom je bilo predviđeno da zabrana traje do pravosnažnog okončanja arbitražnog postupka kojeg je “Adriatic Properties” pokrenuo pred ugovorenom arbitražom u Londonu LCIA, osporili su predstavnici Hotelske grupe i države, navodeći da šetalište uz plažu kroz ovaj kompleks, prilaz ostrvu Sveti Stefan i put do kompleksa, nisu bili dio zakupa, da oni predstavljaju javne površine i da zakupac nije imao pravo da na njih postavlja ograde.

Naveli su i da sud u obrazloženju nije naveo pravne razloge zbog čega bi privremena mjera trajala do okončanja arbitražnog postupka.

”Adriatic Properties”, u odgovoru na prigovor, naveo je da je isti režim zakupa važio deset godina i da je nasilnim uklanjanjem ograda prekinut, da je “Budvanska rivijera” pravo na naplatu zakupa prenijela na novoosnovanu kompaniju “Sveti Stefan hoteli”, ali ne i obavezu da omogući mirno uživanje nad zakupljenom imovinom.

Vijeće suda u obrazloženju rješenja kojim predmet vraća na ponovni postupak, konstatuje da sud u prvostepenom postupku nije naveo razloge na koji je način zakupac to utvrdio i pokrenuo arbitražni postupak. Vijeće navodi da je prvostepeni sud trebalo da na nesumnjiv način utvrdi da li je pokrenut arbitražni postupak, šta je predmet tužbenog zahtjeva postavljenog u arbitražnom postupku, i da bi tek u tom slučaju mogao da cijeni da li se postavljenim tužbenim zahtjevom opravdava određivanje privremene mjere.

U ponovnom odlučivanju Privredni sud je odbio zahtjev Statisove kompanije, čime je praktično sada onemogućeno da se postavi ograda na Kraljičinoj plaži, čije rušenje u martu 2021. godine je dovelo da “Aman rizort” zatvori grad hotel Sveti Stefan i vilu “Miločer”.

Naime, prije dvije godine došlo je do incidenta kada je grupa građana u kojoj je bio i tadašnji gradonačelnik Budve Marko Carević srušila dio ograde i kapije koju je postavio “Adriatic Properties” na ulazu u Krljičinu plažu, koja je punu deceniju i po do tada bila rezervisana isključivo za goste hotela.

Da ograda nikada nije mogla da bude na tom mjestu, još ranije su upozorili iz Morskog dobra.

”Iz građevinske dozvole za Spa-centar Kraljičina plaža jasno se vidi da kapija nije predviđena i samim tim sve vrijeme nas investitor, odnosno zakupac obmanjuje da im je dozvoljeno postavljanje kapije. Jasno i nedvosmisleno se da zaključiti da kapija postoji kao evidencija stanja zatečenog na terenu u trenutku izrade građevinske dozvole, ali ne u građevinskoj dozvoli koja je izdata od tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i urbanizma Broj: 0503-1171/5, veza 05-1384/2 od 27. 04. 2012. godine koju potpisuje tadašnji ministar Predrag Sekulić”, saopšteno je ranije iz ovog javnog preduzeća.

Bonus video: