MAJE: Građani Crne Gore i dalje najviše gledaju televiziju, od društvenih mreža najveće povjerenje u Fejsbuk i Jutjub

"Od društvenih mreža najmlađa populacija redovno konzumira najviše Instagram (73,2 odsto) dok je Fejsbuk najpopularniji kod građanki i građana drugih starosnih grupa", navodi se u saopštenju

6256 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) je saopštila da u Crnoj Gori građani i dalje najviše gledaju televizije (41,2 odsto), dok najveće povjerenje u informacije sa društvenih mreža, građani daju Fejsbuku (36.4 odsto) i Jutjubu (36,3 odsto).

To je saopšteno na osnovu istraživanja javnog mnjenja koje je za potrebe Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, u Crnoj Gori krajem januara ove godine, sprovela kompanija DeFacto Consultancy na reprezentativnom uzorku od 1005 ispitanika.

U saopštenju Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope se ističe da kada je riječ o cjelokupnom stanovništvu, građani nakon televizije najviše konzumiraju sadržaj sa društvenih mreža (28,9 odsto) i portala (23,1 odsto) dok ostale forme sadržaja, konzumira manje od sedam procenata stanovništva.

Prema podacima Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope mladi u Crnoj Gori, starosne dobi od 18 do 34 godine, imaju prilično drugačije navike konzumiranja informacija u odnosu na starije grupe građana.

"Mladima su najatraktivnije društvene mreže Instagram i Fejsbuk (Facebook), Jutjub (YouTube) i Tiktok (TikTok) dok ostale mreže koristi manje od tećine mlade populacije. Od aplikacija za komunikaciju mladi ubjedljivo najviše koriste Vajber (Viber), potom Vocap (WhatsApp) dok se sve ostale koriste u mnogo manjem obimu", navodi se u saopštenju Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope.

"Tako, dok najmlađi najviše konzumiraju društvene mreže (49,7 odsto) i portale (26,7 odsto), građanke i građani starosti između 35 i 54 godina najviše konzumiraju televiziju (33,6 odsto) i portale (32,2 odsto) dok oni preko 55 godina starosti, ubjedljivo najviše konzumiraju sadržaje na televiziji (75,8 odsto)", navodi se u saopštenju.

"Od društvenih mreža najmlađa populacija redovno konzumira najviše Instagram (73,2 odsto) dok je Fejsbuk najpopularniji kod građanki i građana drugih starosnih grupa", navodi se u saopštenju.

Iz Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope su kazali da je istraživanjem pokriveno i pitanje koliko je ispitanicima i ispitanicama bitno da sadržaj koji konzumiraju na društvenim mrežama sadrži fotografije, video sadržaj, muziku koja prati video ili sliku, tekst u videu ili slici, i slično.

"Fotografije su element koji je najviše bitan ispitanicima i ispitanicama sa kumulativno 44.4 odsto njih koji kažu da im je veoma bitno ili donekle bitno, zatim tekst ispod videa ili slike (41.6 odsto). Najmanje bitan element ispitanicima i ispitanicama jeste QR kod, gdje 28.9 odsto smatra da im uglavnom nije bitno ili uopšte nije bitno da sadržaj koji konzumiraju na društvenim mrežama sadrži isti", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da je istraživanje kreirano kroz projektat Mediji za odgovorno društvo, koji realizuju Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope u partnerstvu sa Društvom profesionalnih novinara Crne Gore i Institutom za medije Crne Gore, dok je program podržan kroz "OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE" koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža.

"Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Sadržaj analize je isključiva odgovornost Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope i autora i ne održava stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave, CGO-a i partnera", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: