Mještani Nedakusa protestovali zbog izgradnje ograde u zoni Željezničke stanice

Mještani traže da se produži podzemni prolaz na Željezničkoj stanici za pješake u dužini 25 metara, da se proširi podzemni prolaz na kraju naselja, umjesto sadašnjih 2,5 na 3,5 metara, da se zona ograde ostavi van voda kanalizacije i redovno održavanje kanala

11954 pregleda 2 komentar(a)
Protest mještana naselja Nedakusi u zoni Željezničke stanice Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Protest mještana naselja Nedakusi u zoni Željezničke stanice Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Mještani Nedakusa kod Bijelog Polja poručili su da neće dozvoliti nastavak postavljanja ograde Željezničke stanice dok se problemi instrastrukture u zoni između kuća i u blizini njihovih kuća.

Oni su to kazali danas na protestu u tom naselju a najavili su i radikalizaciju protesta. Protest je održan uz željezničku prugu u blizini Željezničke stanice.

"Mještani su se stihijski okupili da radnicima koji izvode radove zabrane kopanje rupa za postavljanje ograda oko Željezničke stanice. Ukoliko nastave radove ili dovedu policiju da im da podršku, spremni su da radikalizuju proteste - blokadom saobraćaja na Željezničke pruge Beograd-Bar i magistralnom putu Bijelo Polje – Prijepolje“, kazao je Željko Raičević, predsjednik Mjesne zajednice Nedakusi.

Pod hitno, kako je naglasio, traže da se produži podzemni prolaz na Željezničkoj stanici za pješake u dužini 25 metara, da se proširi podzemni prolaz na kraju naselja, umjesto sadašnjih 2,5 na 3,5 metara, da se zona ograde ostavi van voda kanalizacije i redovno održavanje kanala za atmosferske vode koji vode ispod zone Željezničke stanice do Lima (4 kanala).

U peticiji koju je potpisalo pedesetak mještana navode da nemaju nikakvu drugu komunikaciju sa magistralnim putem, velikim marketima i fabrikama.

"Zahtijevamo da se spriječi podizanje ograde ispred naših kuća i sprečavanje bilo kakve komunikacije sa dijelom naselja gdje su marketi. Glavna magistrala i fabrike. Odnosno ugrožvanje imovine ogromnog broja ljudi koje se nalaze u području koje je blizu Željezničke pruge“, poručili su mještani.

Oni podsjećaju da zbog nečišćenja prolaza i kanala njihove kuće često na meti poplava.

"Imali smo više puta ogromne štete zbog poplava uzrokovanih direktnom nebrigom i neodržavanjem pružnih propusta i pružnik kanala, ali najnoviji radovi dodatno zabrinjavaju jer ih protivzakonito sprovode oni koji bi trebalo da čuvaju naše kuće i dovode do dodatnih problema u životu našeg stanovništva“, navode mještani.

Ističu da Željeznička uprava nema potrebne dozvole kako bi se ovi radovi izvodili, zbog čega će naši građani pokrenuti više pravnih procesa i svojim tijelima blokirati početak radova“.

"Zbog toga hitno zahtijevamo zaustavljanje svih radova koji bi nam ugrozili funkcionisanje i izlazak iz kuća, pronalaženje alternativnog rješenja za postavljanje infrastrukture koja ne krši zakon i sanacija svih mogućih oštećenja naše imovine. Traže i konkretno a ne formalno uključivanje svih građana u donošenje odluka o ograđivanju naših imanja“, naveli su mještani Nedakusa.

Ističu da su duži niz godina upozoravali da treba da se naprave bezbjedni prolazi između kuća i željezničke pruge, a da ih umjesto toga, Željeznica Crne Gore dodatno ograđuje kako ne bi mogli da imaju osnovnu komunikaciju sa marketima i saobraćajnicom.

Stojana Knežević je kazala da njena kuća poplavljena prije desetak godina i da se postavljanjem ograde stvaraju dodatni problemi.

"Zbog poplave od prije desetak godina morali smo da renoviramo kuću, a jedno vrijeme moja porodica je bila smještena u hotelu "Bijela rada“.

"Živimo u dnu naselja u samoj blizini željezničke pruge. Kada su poplave potoci koji se stvore iz gornjeg naselja udaraju pravo na njihovu kuću, zbog čega su više puta poplavljeni. Veliki problem je glavni kanalizacioni vod, koji ide po dnu naših placeva (kanalizacija za cijelo naselje). Ograđivanjem septičke jame ostaju preko te ograde, zbog čega neće biti moguće njihovo čišćenje, obzirom na to da se zapušavaju svakih 15 dana“, kazala je ona.

Raičević je kazao da veliki problem imaju i djeca koja pohađaju osnovnu školu u Nedakusima.

"Đaci koji dokaze iz susjednih Kisjelih voda prinuđeni su da prolaze kroz propust koji nije predviđen za pješake, što ugrožava njihovu sigurnost“, kazao je Raičević.

Bonus video: