GA: Nadležni nemaju nikakvo opravdanje zašto do sada nije rasvijetljeno svirepo ubistvo Duška Jovanovića

"Tokom svoje karijere neustrašivo je izvještavao o korupciji, organizovanom kriminalu i političkim skandalima koji su mučili naše društvo, često se izlažući velikom riziku", poručili su iz Građanske alijanse

6591 pregleda 0 komentar(a)
Sa mjesta ubistva Duška Jovanovića, Foto: Građanska alijansa
Sa mjesta ubistva Duška Jovanovića, Foto: Građanska alijansa

Građanska alijansa (GA) saopštila je da je sinoć, zajedno sa ostalim građanima, odala još jednom počast Dušku Jovanoviću i njegovom nasljeđu 19 godina poslije njegovog tragičnog ubistva.

Glavni urednik dnevnog lista "Dan" Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine hicima iz automatskog oružja, kada je izašao iz redakcije.

Za učešće u ubistvu, zasada, osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Mjesto ubistva Duška Jovanovića
Mjesto ubistva Duška Jovanovićafoto: Građanska alijansa

Iz GA su kazali da je Jovanović bio izuzetan novinar kojeg su nepokolebljiva posvećenost otkrivanju istine i na kraju njegova tragična smrt učinili simbolom novinarskog integriteta.

"Tokom svoje karijere neustrašivo je izvještavao o korupciji, organizovanom kriminalu i političkim skandalima koji su mučili naše društvo, često se izlažući velikom riziku. Duškovo odsustvo se još uvijek osjeća, podsećajući nas na ključnu ulogu koju novinari imaju u pozivanju vlasti na odgovornost i odbrani principa demokratije. Njegova posvećenost svom zanatu i nepokolebljiva vjera u moć slobode medija i danas nastavljaju da nas inspirišu i vode. Dok obilježavamo ovu mračnu godišnjicu, pozivamo nadležne da konačnu pronađu nalogodoavce i izvršioce ovog svirepog ubistva, koji nemaju nikakvo opravdanje zašto do sada ovaj slučaj nije rasvijetljen", piše u saopštenju GA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su poručili da sve dok ovo ubistvo ne dobije adekvatni sudski epilog i dok se ne pronađu Duškove ubice, ne možemo govoriti o slobodi medija u Crnoj Gori.

"Zato takođe podsjećamo i pozivamo sve nadležne državne organe da obnove svoju posvećenost zaštiti bezbjednosti novinara i zaštiti slobode medija. Novinari se i dalje suočavaju se sa prijetnjama, nasiljem i zastrašivanjem samo zato što rade svoj posao, a naša je zajednička odgovornost da stvorimo okruženje u kome mogu da rade slobodno i bez straha", zaključuje se u saopštenju GA.

Bonus video: