Mladi Romi obišli srednje škole u Podgorici

"Posjetu podgoričkim srednjim školama za 25 đaka započeli su u Stručnoj medicinskoj školi i Gimnaziji “Slobodan Škerović", saopšteno je iz Glavnog grada

7380 pregleda 0 komentar(a)
Mladi Romi u obilasku srednjih škola u Podgorici, Foto: Podgorica.me
Mladi Romi u obilasku srednjih škola u Podgorici, Foto: Podgorica.me

Kancelarija za RE koja funkcioniše u sklopu Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, organizovala je trodnevnu posjetu srednjim školama u Podgorici.

To se navodi na sajtu Glavnog grada i dodaje se da će tokom te posjete budući srednjoškolci upoznati sa konkretnim programima koje škole nude za nastavak obrazovanja.

Posjetu podgoričkim srednjim školama za 25 đaka započeli su, kako je saopšteno, u Stručnoj medicinskoj školi i Gimnaziji “Slobodan Škerović.

"Predstavnice škole i pedagog predstavile su potecijalnim budućim učenicima sve obrazovne module koje imaju, kao i koja im se vrata za posao ili nastavak školovanja nude po okončanju tri ili četri godine srednje škole. Djeca su imala priliku da postavljaju pitanja i dobiju odgovore kao i da obiđu neke od kabineta u kojima se obavljaju nastava i praksa, koja je u ovoj školi od izuzetne važnosti", dodaje se u saopštenju.

Osim medijatora angažovanog od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kako se navodi, predstavnika NVO Help koji su obezbijedili prevoz, u posjeti školama bila je šefica kancelarije za Rome u Glavnom gradu Hristina Laban.

"Ona je saopštila da je cilj ovakvih aktivnosti, da država kroz institucije/službe na lokalnom nivou, prepozna značaj instituta romskog medijatora /saradnika za socijalnu inkluziju i uključi ga u sistematizaciju radnih mjesta na lokalnom nivou, čime će se ovo pitanje riješiti na dobrobit RE populacije u Crnoj Gori i njihovog efikasnijeg uključivanja u društvene tokove", dodaje se u saopštenju.

Akcija posjete školama samo je, kako su kazali, jedna od brojnih aktivnosti, koju medijatori svakodnevno, uz redovne druge obaveze u institucijama na lokalnom nivou, organizuju kao podršku RE zajednici i njenoj efikasnijoj inkluziji.

"Po okončanju posjete srednjim školama Stručna medicinska škola i Gimnazija “Slobodan Škerović, planirano je da u naredna dva dana đaci posjete Elektrotehničku, Hemijsku, Građevinsku, Mašinsku i Ekonomsku školu", saopšteno je iz Glavnog grada.

Bonus video: