Upoznajte najbolju srednjoškolku iz Kolašina: Katarina bez dileme upisuje medicinu u Podgorici

Đak generacije kolašinske srednje škole SMŠ “Braća Selić” sanja krupne snove

32623 pregleda 508 reakcija 22 komentar(a)
Katarina Peković, Foto: Privatna arhiva
Katarina Peković, Foto: Privatna arhiva

Đak generacije kolašinske srednje škole, Katarina Peković, sanja, s pravom, krupne snove.

Iza nje su godine izvanrednih rezultata u osnovnoj i srednjoj školi, a pred njom, nada se, sutudije na Medicinskom fakultetu. O svom budućem zanimanju odlučila je, objašnjava za “Vijesti”, još na kraju osnovne škole.

“Svoje obrazovanje planiram da nastavim na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Tu odluku sam donijela već pri kraju osnovne škole, tako da nijesam imala dilemu oko izbora fakulteta. Profesija ljekara me je oduvijek privlačila i smatram je jednom od najpotrebnijih, najhumanijih i najodgovornijih”, kaže Katarina.

Do titule najboljeg đaka SMŠ “Braća Selić”, stigla je zahvaljujući peticama tokom školovanja, ali i rezultatima na državnim takmičenjima i vannastavnim aktivnostima. To priznanje joj, kaže, znači potvrdu “da svaki trud na kraju bude nagrađen” i poslužiće joj i kao motivacija da na isti način nastavim školovanje. Brojna su interosovanja te mlade Kolašinke, a među njima i izučavanje stranih jezika.

“Iako veliki dio mog dana odlazi na završavanje školskih obaveza, uvijek imam vremena da se posvetim onome što volim. U sferi mog interesovanja su, prije svega, jezici. Na Državnom takmičenju iz ruskog sam osvojila treće mjesto. Pored jezika koje učim u školi, učim i turski jezik. Bavim se i crtanjem. Volim da govorim poeziju, na Opštinskom takmičenju sam zauzela drugo mjesto”, podsjeća Katarina na uspjehe po kojima je prepoznaju u školi i gradu.

Svoj rodni grad, kaže, voli, i, ukoliko joj uslovi to omoguće voljela bi da mu se vrati poslije školovanja. Strahuje, ipak, pomalo, da u Kolašinu neće biti dovoljno prilika za zaposlenje i građenje karijere.

“Nažalost, nedovoljno dobri uslovi i nedostatak prilika za zaposlenje u Kolašinu čine da veliki broj mladih za život bira neke veće gradove. Nadam se da će se Kolašin, kao jedan perspektivan grad, u narednim godinama, razvijati i da će postati mjesto gdje će se mladi rado vraćati. Ne smatram da je položaj mojih vršnjaka u Kolašinu trenutno posebno loš loš, ali naravno da uvijek ima mjesta za napredak. Ja, recimo, nijesam imala mogućnosti da u rodnom gradu učim arapski i turski jezik”, priča najbolja učenica kolašinske Gimanzije.

Zadovoljna je, objašnjava, što “u Kolašinu prepozanaju uspjeh mladih ljudi, nagrađuju ga i cijene”. To je, tvrdi, i sama osjetila, ali bi voljela da vidi “više truda oko motivisanja mladih da ostanu u tom gradu”.

Katarina smatra da joj je SMŠ “Braća Selić” pružila odlično gimnazijsko obrazovanje. Ipak, preporučuje, u toj ustanovi bi trebalo otvarati, u budućnosti, više obrazovnih profila, to jest, ostaviti mogućnost za više izbora onima koji završe osnovnu školu.

“Kao najveći problem vidim to što su đaci ograničeni u broju odjeljenja i zbog toga ne mogu da upišu ono što im se dopada i čime bi željeli da se bave, pa su prinuđeni da upišu srednju školu u drugom gradu. Međutim, kolašinska Gimnazija nudi široko obrazovanje i odličnu osnovu za nastavak školovanja”, zaključuje Kolašinka.

Njena poruka vršnjacima je da rad i i odgovoran odnos prema obrazovanju treba da budu polazne tačke njihovih ambicija. Prema njenim riječima, obrazovanje, kako formalno, tako ono kroz hobije, je okosnica života svakog mladog čovjeka. Ako je tako, vjeruje mlada Kolašinka, šanse za uspješan profesionalni i lični život bivaju veće.

Bonus video: