Evakuisali zdravstveno ugroženog putnika sa kruzera

Riječ je bila o australijskom državljaninu starom 80 godina, koji po informacijama od kapetana kruzera, imao simptome moždanog udara

11893 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Uprava pomorske sigirnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) i medicinski tim Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Bara uspješno su, rano jutros, reallizovali MEDEVAC akciju evakuacije i zbrinjavana jednog sarijeg putbnika sa kruzera “MSC Armonia” koji je plovio u blizini crnogorske obale.

Naime, sinoć oko 23.40 časova kruzer italijansko-.švajcarske kompanije “MSC Cruises” koji je samo nekoliko sati ranije isplovio iz Kotora, uputio je Pomorsko operativnom centru u sastavu UPSUL-a, MEDEVAC poziv za hitnu evakuaciju putnika kojem je bila potrebna pomoč ljekara i zbrinjavanje u bolnici.

Riječ je bila o australijskom državljaninu starom 80 godina, koji po informacijama od kapetana kruzera, imao simptome moždanog udara.

MSC
MSCfoto: UPSUL

Zdravstveno stanje putnika je zahtjevalo angažovanje osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Bara, te se “MSC Armonia” najbrže što je bilo moguće, uputila ka Luci Bar, od koje je u tom trenitku bila na udaljenosti oko 22 nautičke milje.

"Operateri sa Pomorskog operativnog centra Toni Tomašević i Erkam Vuković, su koordinisali evakuaciju sa spasilačkim čamcem SAR-1 i njegovom posadom koju su činili Jasmin Koković, Nikiola Bošković i Željko Pačak, te osobljem Zavioda za hitnu medicinsku poomoć, Sektorom granične policije Bar i brodskim agentom komapnije MSC Cruises, firmom Allegra iz Bara. Cijelo vrijeme akcije remorker ''Rumija'' je bio pripravan da u slučaju potrebe asistira. Vremenski uslovi na moru su međutim, bili veoma povoljni jer je stanje mora bilo 1, a vjetar jačine 7 čvorova, pa je akcija protekla relativno lako" kazao je “Vijestima” jutros načelnik Sektoera traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

Prema njegovim rijelima, "MSC Armonia" i plovilo SAR-1 sreli su se n moru na oko četiri milje do Bara i u 1.28 časova jutros, putnik kome je pozlilo je sa kruzera prebačen na spasilački čamac.

SAR-1 se onda najvećom brzinom uputio prema luci Bar gdje je stigao i vezao se u 1.50 časova, a zdravstveno ugroženi putnik je prebačen i zbrinut u Opštoj bolnici u Baru. Nakon evakuacije, “MSC Armonia” je nastavila svoje putovanje ka sledećoj destinaciji tog kruzera – luci Mikonos u Grčkoj.

Bonus video: