TO Tivat: Za baštinu daju 13,5 hiljada eura

TO Tivat prezentovala projekte valorizacije kulturne baštine koje će finansijski pomoći

3730 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gornje Lastve, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Gornje Lastve, Foto: Siniša Luković

Turistička organizacija Opštine Tivat predstavila je projekte koji su shodno Javnom pozivu učestvovali u postupku raspodjele sredstava za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine.

Od ukupno šest pristiglih projekata podržana su tri i to NVO “Evropski dom” sa projektom “Izrada projekta (tehnička dokumentacija) rekonstrukcije starog rezervoara za vodu u Velikom gradskom parku”, NVO “KZD Napredak Gornja Lastva” sa projektom “Prirodno i kulturno istorijsko naslijeđe na teritoriji opštine Tivat”, te NVO “Crni Plat” sa projektom “Kulturno nasljeđe antičkog Rima na prostorima Opštine Tivat”. Tim trima projektima dodijeljena su sredstva u ukuponom iznosu od 13.560 eura.

Shodno Zakonu o boravišnoj taksi, predviđeno je da se 10 odsto od ukupnog prihoda boravišne takse opredjeljuje za valorizaciju kulturne baštine. Stoga će TO Tivat će uskoro raspisati novi javni poziv sa sredstvima iz 2022.godine u ukupnom iznosu od 51.699 eura, a o čemu će blagovremeno obavijestiti javnost.

Bonus video: