U Bijelom Polju obilježen 13. jul Dan ustanka i Dan državnosti Crne Gore: Temelj na kom je sazdana moderna Crna Gora

Smolović je istakao da u godini kada cio demokratski svijet slavi 78- godišnjicu pobjede nad fašizmom sa gordošću se prisjećamo priznanja tadašnje intelektualne Evrope da crnogorski Trinaestojulski ustanak, može da služi na ponos ostalim narodima

2230 pregleda 1 komentar(a)
Položen vijenac pred Spomenik palim borcima na trgu u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Položen vijenac pred Spomenik palim borcima na trgu u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Trinasti juli - Dan ustanka i Dan državnosti Crne Gore obilježen je i u Bijelom Polju polaganjem vijenaca pred Spomenik palim borcima na gradskom trgu.

Pored predsjednika Opštine Petra Smolovića vijence borcima u ime Opštine vijence borcima za slobodu u ime Opštine Bijelo Polje su položili predsjednik Opštine Petar Smolović, predsjednik Skupštine opštine Ernad Suljević i potpredsjednici Opštine Nermin Bećirović i Refik Bojadžić.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je kazao da kao što Francuzi imaju Dan Bastilje, Amerikanci Dan nezavisnosti, Italijani i Njemci svoj dan ujedinjenja, Rusi Dan pobjede... mi u Crnoj Gori imamo Trinaesti jul – datum koji je kroz istoriju postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore.

"Ovaj dan za pamćenje i ponos obavezuje nas da se podsjetimo temelja na kojima je sazdana moderna crnogorska država i svih koji su ugradili sebe i svoje živote u te stamene temelje" kazao je Smolović.

On je istakao da u godini kada cio demokratski svijet slavi 78- godišnjicu pobjede nad fašizmom sa gordošću se prisjećamo priznanja tadašnje intelektualne Evrope da crnogorski Trinaestojulski ustanak, može da služi na ponos ostalim narodima.

Obilježen Dan državnosti u Bijelom Polju
Obilježen Dan državnosti u Bijelom Poljufoto: Jadranka Ćetković

"Kada govorimo o Danu ustanka crnogorskog naroda, važno je u Bijelom Polju sjetiti se i 19. jula – kada su hrabri bjelopoljci prvi put u nakon okupacije oslobodili naš grad. Zato se i svake godine okupljamo na ovom mjestu da položimo vijence na Spomenik Palim borcima za slobodu i iskažemo zahvalnost za živote koje su 829 boraca dali za slobodu, ali i 172 žrtve fašističkog terora tokom 4 godine rata. Za zasluge u borbi za slobodu partizansku spomenicu su dobila 144 borca, a zvanje narodnih heroja njih 6 iz bjelopoljskog sreza" - naveo je predsjednik Opštine i konstatovao da su dvije svevremene vrijednosti potvrdili i učvrstili učesnici Trinaestojulskog ustanka - da je Crna Gora vječna i nepobjediva, i da je ona uvijek dio naprednog svijeta.

Na Spomenik palim borcima bjelopoljskog sreza vijejce su položile i delegacije boračkih organizacija: UBNOR-a i antifašista, OBNOR-a, organizacije boraca NOR-a iz Beograda - Opština Savski venac, Pirota, Knjaževca, Bele Palanke i Prijepolja.

Počast narodnim herojima odale su i delegacije političkih partija: Demokratske partija socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Pokreta evropa sad, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije, Demokrata i Ujedinjene reformske akcije – URA.

Bonus video: