Zdravstveno ugroženu bebu evakuisali sa kruzera

U tom momentu 262 metra dugi kruzer koji vije zastavu Malte, nalazio se na oko 19 nautičkih milja jugoistočno od ulaza u Boku Kotorsku, na putu prema luci Kotor u koju je trebalo da uplovi kasnije danas

25190 pregleda 346 reakcija 14 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Služba Traganja i spašavanja na moru (SAR) Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) imala je rano jutros uspješnu akciju medicinske evakuacije putnika – desetomjesečne bebe, sa jednog kruzrera koji je plovio vodama u blizini crnogorske obale.

Naime, Koordinacioni centar traganja i spašavanja na moru, u sastavu UPSUL-a je u 2.35 sati po lokalnom vremenu, primio poziv sa kruzera ''Marella Explorer” koji je tražio tzv. medevac intervenciju odosno hitnu meodcinsku evakuaciju putnika sa zdravstvenim problemima.

Riječ je bilo o desetomjesečnoj bebi muškog pola, britanskom državljaninu a čije je zdravstveno stanje nalagalo hitnu evakuaciju sa broda i transport do medicisnke ustranove na kopnu.

U tom momentu 262 metra dugi kruzer koji vije zastavu Malte, nalazio se na oko 19 nautičkih milja jugoistočno od ulaza u Boku Kotorsku, na putu prema luci Kotor u koju je trebalo da uplovi kasnije danas.

evakuacija bebe UPSUL
foto: UPSUL

“Uz koordinaciju MRCC operatera Nikole Čejovića i Bata Tomaševića, odmah je prerma poziciji kruzera koji je tražio medevac intrevenciju, upućen spasilački čamac SAR-1 sa posadom Jasmin Koković, Marko Čejović i Ekram Zaganjor, da izvrše prihvat bebe sa broda. U isto vrijeme su obavješteni Mornarica VCG, Sektor Granične policije i Oerativno-komunikacioni centar 112, te pozvan Zavod za hitnu medicinsku pomoć iz Tivta da uradi prihvat bebe sa kruzera u marini Luštica Bay. Tamo je tim za hitne intervencije preduzeo sve potrebne radnje kako bi se bezbjedno izvršio vez spasilačkog čamca i transport sa vozilom hitne pomoći”, kazao je jutros “Vijestima” pomočnik direktrorra UPSUL-a, Žarko Lukšić.

evakuacija bebe UPSUL
foto: UPSUL

Posada spailačkog čamca SAR-1 je u 4.23 sati jutros preuzela bebu sa zdravstvenim problemima sa dva pratioca sa kruzera “Marella Explorer” i uputila se ka marini Luštica Bay gdje su stigli u 04.40 časova.

Uz asistenciju Službe za vanfredne situacije Luštice Bay i osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, beba je ovdje bezbjedno predata ljekarima na dalji medicinski tretman. Nakon za ršene evakuacije na otvorenom moru, kruzer “Marella Explorer” je nastavio svoje putovanje ka odredišnoj luci Kotor, a spasičaki čamac SAR-1 se vratio u svoju matičnu luku Bar.

Bonus video: