U Baru 13 odsto više prijavljenih turista nego lani, sve manje gostiju iz Zapadne Evrope i turista visokoplatežne moći

“Apelujemo da naša privreda povede računa o cjenovnoj politici, veće cijene plažnog mobilijara su jedan od glavnim razloga zbog kojih se turisti odlučuju da ne borave na našim plažama", rekla je predstavnica TO Bar Sara Jovićević

6527 pregleda 50 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

U Baru trenutno boravi oko 23.000 gostiju, što je 13 odsto turista više nego prošle godine, kazala je predstavnica Turističke organizacije Bar Sara Jovićević.

"Riječ je o registrovanim gostima koji su uredno prijavili svoj boravak u hotelima ili privatnom smještaju. Imamo porast broja registrovanih gostiju, iako je prethodne godine bilo više turista. Imamo specifičnu situaciju da se na terenu stiče utisak da je manje gostiju, ali imamo više registrovanih turista,” rekla je ona za Mediabiro.

Ta agencija podsjeća da je TO Bar, u saradnji sa Opštinom, početkom sezone sprovela kampanju "Registruj smještaj".

“Izdavaoci su se trudili da registruju svoje smještajne objekte, a uporedo smo radili kampanju da turisti postanu svjesni da treba da prijave svoj boravak dijeljeći flajere i brošure na našim graničnim prelazima, kao i našim info centrima,” dodaje Jovićević.

Sara Jovićević
foto: Mediabiro

Među registrovanim turistima najviše ima gostiju iz zemalja regiona - Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, zabilježen je porast noćenja gostiju iz Poljske, Mađarske, Holandije, Njemačke…

Ipak, iz TO Bar saopštavaju da je sve manje gostiju iz Zapadne Evrope i turista visokoplatežne moći.

“Apelujemo da naša privreda povede računa o cjenovnoj politici, veće cijene plažnog mobilijara su jedan od glavnih razloga zbog kojih se turisti odlučuju da ne borave na našim plažama. Takođe, aviopovezanost je jedan od ključnih faktora dolazaka turista u našu zemlju, jer je Crna Gora prije svega avio destinacija. Nakon turističke sezoni naši low cost-eri će otići iz Crne Gore, što je jedan od rizičnih momenata za turizam u Crnoj Gori, te se nadam da ćemo do iduće sezone pokušati da prevaziđemo taj problem dovodeći nove avio linije i low cost-ere u našu državu jer je i sama Crna Gora proputovala zahvaljujući njima i dobili smo značajan porast dolazaka iz različitih zemalja”, rekla je predstavnica TO Bar.

Uprkos podatku te turističke organizacije da je u hotelskim smještajima zabilježen porast cijena od nekih 10 do 20 odsto, predstavnici eminentnih hotela u Baru rekli su za Mediabiro da je 100 odsto njihovih kapaciteta trenutno popunjeno.

Bonus video: