U Kolašinu najviše stranaca

Najbrojniji turisti iz Izraela, Francuske, Njemačke, Holandije, Velike Britanije, zemalja regiona…

2435 pregleda 29 reakcija 7 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

U Kolašinu je, tokom jula, boravilo blizu 10.800 gostiju, a većina su bili inostrani turisti. Kako je “Vijestima” rekla direktorica lokalne Turističke organizacije (TO) Zorica Milašinović, najviše stranih gostiju iz Izraela, Francuske, Njemačke, Holandije, Velike Britanije, zemalja regiona…

“Tokom jula, od ukupnog broja onih koji su boravili u Kolašinu, oko 80 odsto bili su strani turisti. Hotelski kapaciteti su skoro popunjeni, a dobru popunjenost bilježi i privatni smještaj. Posljednjih sedmica bilježimo goste iz Saudijske Arabije. Imamo dobre najave za avgust i septembar, pa se nadamo da ćemo na taj način nadoknaditi loš početak sezone”, kaže Milašinović.

Manifestacije i brojni prateći sadržaji će, kaže ona, dati dodatni kvalitet raznovrsnoj turističkoj ponudi Kolašina. Uspješno su završene MOSI igre, posebno je turistički vrijedan Internacionalni Tango kamp koji je trajao do prije nekoliko dana. U avgustu će se održati Bjelasica trejl, Festival alternativnog teatra Korifej, manifestacija Ljeto u Kolašinu gdje će svakog vikenda u glavnoj ulici biti organizovani muzički programi, kao i Sinjajvinski biciklistički maraton u septembru. Značajan broj noćenja ostavren je i zahvaljujući sportskom turizmu, to jest, Košarkaškom kampu, te pripremama seniorske odbojkaške reprezentacije Crne Gore.

Interesovanje turista, objašnjavaju u TO, za aktivan odmor je značajno, pa su zainteresovani za posjetu NP Biogradska gora, pješačke i biciklističke ture po Bjelasici, jahanje konja, rafting Tarom, kanjon Mrtvica, panoramske vožnje na Ski centru Kolašin 1600…

Milašinović kaže da su u TO zadovoljni i rastom broja registrovanog smještaja, ali da “ima još prostora za poboljšanje naplate boravišne takse”.

“Od početka godine do sada imamo 100 novih registrovanih izdavalaca smještaja. U tom dijelu, rad turističkog inspektora je primjetan. Zadovljni smo jer postoji tendencija rasta izdavalaca legalnog smještaja. Međutim, smatram da naplatu boravišne takse, koja je jedan od osnovnih prihoda TO, treba poboljšati značajno. Naime, bez obzira na to što se smještaj registruje, većina izdavalaca ne prijavljuje redovno svoje goste, pa tako i ne uplaćuju redovno boravišnu taksu”, tvrdi Milašinović.

Naplata boravišne takse i poslovanje van leganih tokova, kada je riječ o izdavanju smještaja, višegodišnji je problem u Kolašinu. Iz lokalne uprave su ranije objašnjavali kako će situacija biti promijenjena popunjavanjem radnog mjesta turističkog inspektora, koji godinama nije postojao na lokalnom nivou.

Bonus video: