Odgovor novinara "Vijesti" MERT-u: Teretna motorna vozila najveće dozvoljene mase do 7,5 tona su kamioni

U naredbi koju oni navode tvrdeći da je zabranjen saobraćaj kamiona na uskom i krivudavom lokalnom, ali za turiste izuzetno privlačnoj izletničkoj trasi puta R-1 Trojica-Njeguši iz pravca Neguša, piše da se "zabranjuje saobraćaj teretnih motornih vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 7,5 (sedam zarez pet) tona"

14903 pregleda 10 komentar(a)
Primjer teretnog vozila ukupne dozvioljene mase do 7,5 tona, Foto: www.autotrader.co.uk
Primjer teretnog vozila ukupne dozvioljene mase do 7,5 tona, Foto: www.autotrader.co.uk

Potpuno je promašena tvrdnja Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT) da sam ja u tekstu "Kamioni mogu na Njeguše, autobusima zabranjeno", objavio "netačne nepotpune informacije", odnosno da su Naredbom na koju se poziva MERT kako oni kažu, “obuhvaćeni i kamioni”.

U naredbi koju oni navode tvrdeći da je zabranjen saobraćaj kamiona na uskom i krivudavom lokalnom, ali za turiste izuzetno privlačnoj izletničkoj trasi puta R-1 Trojica-Njeguši iz pravca Neguša, piše da se "zabranjuje saobraćaj teretnih motornih vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 7,5 (sedam zarez pet) tona".

Međutim, i teretna motorna vozila najveće dozvoljene mase do 7,5 tona su kamioni i to prilično pozamašnih dimenzija koje se, zavisno od namjene tog vozila, njegovog međuosovinskog rastojanja i tipa teretne nadgradnje, kreću od samo šest do čak 10 metara dok im širina u prosjeku iznosi od dva do 2,5 metara, pa čak i više.

U tu kategoriju inače, spadaju kamioni tipa Mercedes Atego, MAN TGL, DAF LF, Isuzu Canter, Iveco Eurocargo, Renault Midlum itd….

Sa vozilom tih gabarita,(dakle ipak, kamionom) na putu koji je u prosjeku tek nešto širi od tri metra, nije se baš jednostavno mimoići autobusu koji vozi turiste i koji je gabarita od 12 do 15 metara dužine i širine do 2,5 metara.

Ovo bi, da se ozbiljno bave svojim poslom, stručnjaci MERT-a ipak morali znati, prije nego što se ovako javno "izlete" pokušavajuči da demantuju nešto što se demantovati ne može i tvrdeći da teretna vozila ukupne dozvoljene mase do 7,5 tona, navodno nisu kamioni.

Siniša Luković, novinar ND "Vijesti"

Bonus video: