Božović: Nemam apsolutno nikakvo učešće u radu IN4S

Božović je “Vijestima” kazao da je tačno da je u jednom periodu "svoju političku borbu za promjene u društvu artikulisao, pored ostalih vidova ličnog angažmana, i preko platforme IN4S-a"

19115 pregleda 48 reakcija 47 komentar(a)
Božović, Foto: Luka Zeković
Božović, Foto: Luka Zeković

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović kazao je da već godinama, a posebno otkad je na trenutnoj poziciji nema apsolutno nikakvo učešće u radu portala IN4S.

Demokratska partija socijalista (DPS) za širenje govora mržnje preko portala IN4S optužila je rektora Univerziteta Crne Gore Vladimira Božovića. Portparol te partije Miloš Nikolić tvrdi da Božović portal IN4S “finansira preko ofšor destinacija”.

Iz DPS-a su naveli i da je Božović nezvanični vlasnik IN4S-a, da administrira stranicu tog portala na društvenoj mreži Facebook, a Nikolić je poručio da će "Crna Gora veoma brzo dobiti ponovo državno odgovornu Vladu koja će se pozabaviti svima onima koji na ovakav način atakuju na najvažnije crnogorske vrijednosti".

Božović je “Vijestima” kazao da je tačno da je u jednom periodu "svoju političku borbu za promjene u društvu artikulisao, pored ostalih vidova ličnog angažmana, i preko platforme IN4S-a".

"Ne moram posebno podsjećati koliko je to bila izazovna, tačnije teška borba. Međutim, već godinama, a posebno otkad sam na poziciji rektora UCG, nemam apsolutno nikakvo učešće u radu tog portala. Posljedično, ni bilo kakav uticaj na uređivačku politiku. Porodična i prijateljska veza s njegovim glavnim urednikom ne mijenja tu činjenicu", navodi Božović.

Na pitanje da li je osnivač i finansijer IN4S-a, kaže da "određena nedoumica kad je u pitanju termin 'osnivač' vjerovatno potiče iz činjenice da sam među registrovanim licima u osnivačkom aktu nevladine organizije koja nosi isti naziv kao i portal", a da nije finansijer portala.

"Ako izuzmemo fantazmagorične hiperbolizacije mojih moći i uticaja, jedina činjenica data u saopštenju pomenute partije je da je firma koju pominju osnovana krajem 2017. Nažalost, pomenuta kompanija je imala izuzetno kratak poslovni vijek, otprilike godinu dana, a sve je bilo vezano za osnivanje i rad dnevnog lista “Sloboda”. Prestankom izlaska tog dnevnog lista, prestale su i aktivnosti te kompanije, kad je ugašen i njen poslovni račun. Zato, iako djeluje privlačno za dnevnu političku (zlo)upotrebu, i to po prilično izanđaloj matrici iz 1948, potpuno je neutemeljena optužba da se preko te kompanije finansira bilo šta. Posebno nestvarno djeluje iskaz o kontroli 'stotina stranica, botova...'. Vjerujem da bi razumna doza ozbiljnosti bila korisna za sve subjekte na političkoj sceni”, dodao je Božović.

Dnevni list “Sloboda” je izlazio svega nekoliko mjeseci i bio je percipiran kao partijsko glasilo tadašnjeg Demokratskog fronta.

Bonus video: