Evakuisan povrijeđeni putnik: Kruzer bio na putu iz Dubrovnika za Kotor

Nova akcija UPSUL-a

12359 pregleda 6 komentar(a)
Elektronsko praćenje putanje kruzera prilikom MEDEVAC akcije, Foto: UPSUL
Elektronsko praćenje putanje kruzera prilikom MEDEVAC akcije, Foto: UPSUL

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) koordinisala je rano jutros MEDEVAC akcijom evakuacije povrijeđenog putnika sa kruzera britanske kompanije koji je plovio pred Bokom.

Prema riječima pomočnika direktora UPSUL-a za traganje i spašavanje na moru Žarka Lukšića, Pomorsko operativni centar u Baru je jutro u 05.10 časova primio MEDEVAC poziv sa kruzera ''Marella Explorer 2'' koji je tada bio u plovidbi, na putu iz Dubrovnika za Kotor.

Sa kruzera su ih obavijestili da imaju povrijeđenog putnika koje treba što prije evakuisati radi zbrinjavanja u bolnicu na kopnu.

UPSUL
foto: UPSUL

Riječ je bila o 73-godišnjem državljanina Velike Britanije i a zapovjednik kruzera je od UPSUL zatražio medicinsku evakuaciju u reonu pilotske stanica Zelenika.

"U skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, angažovana je Pilotska služba Luke Kotor, koja je sa 'Marella Explorer 2' prihvatila povrijeđenog putnika u pratnji njegove supruge u 06.40 sati i neposrednmo potom, predala ga ekipi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Herceg Novog. Cijela akcija obavljena je uz koordinaciju je sa nadležnim službama Operativno komunikacionog centra MUP-a 112 i Sektorom granične policije Herceg Novi“, istakao je Lukšić dodajući da je UPSUL tokom ove nautičke sezone imala više sličnih uspješnih akcija medicinske evakuacije povrijeđenih ili bolesnih ljudi sa brodova koji su bili našim terotorijalnim, ili u međunarodnim vodama južnog Jadrana.

Bonus video: