Tivat: Za još četiri projekta 40.000 eura

TO Tivat podijelila i preostala sredstva namijenjena valorizaciji lokalne kulturne baštine

4755 pregleda 1 komentar(a)
Objekat u Velikom gradskom parku, Foto: Siniša Luković
Objekat u Velikom gradskom parku, Foto: Siniša Luković

Turistička organizacija opštine Tivat objavila je drugi Javni poziv za učešće u postupku raspodjele sredstava za odabir projekta valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Tivat.

Ukupna raspoloživa sredstva iznose 40.394 eura.

“Shodno ovom pozivu, a po odluci stručne komisije, od ukupno osam pristiglih prijava opredijeljena su sredstva za četiri projekta i to NVO JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, sa projektom ‘Konzervatorski projekat zaštite zidnih slika u južnoj kapeli crkve Sv. Petra u Bogdašićima, opština Tivat’, DOO ‘Enforma’, sa projektom ‘Glavni konzervatorski projekat za rekontrukciju starog vodovodnog rezervoara u Velikom gradskom parku u Tivtu’, NVO ‘Društvo prijatelja bokeške baštine’, sa projektom ‘Kapelica Sv. Anton Belani-baština u opasnosti’ i NVO ‘Expeditio’, sa projektom ‘Tivatska Solila - prezentacija izuzetnog kulturnog pejzaža’”, saopšteno je iz Turističke organizacije.

Na prvom javnom pozivu TO Tivat za učešće u postupku raspodjele sredstava za odabir projekta valorizacije kulturne baštine od pristgla dva, za finansiranje je početkom jula već odabran projekat NVO “KZD Napredak Gornja Lastva” “Lastovski suhozidi/obnova suhozidnih međa u Gornju Lastvu”. Njega TO finansira sa iznosom od 11.330,5 eura. Tvim projektom predviđena je obnova suhozidnih konstrukcija, odnosno međa u centru sela, duž glavne seoske ulice, uključujući preziđivanje urušenoga počula (bunara). Projektom je takođe predviđen angažman dva majstora i četiri pomoćnika koji će biti obučeni za zidanje suhozida, čime će se doprinijeti očuvanju vještine zidanja suhozidnih konstrukcija, inače sklonih urušavanju zbog nedostatka majstora i malog broja stanovnika u selu Gornja Lastva.

Rok za realizaciju podržanih projekata je 1. maj 2024. godine.

Bonus video: