Okrivljeni se ne kaju, Raonić traži osudu i najavljuje krivičnu prijavu protiv policajca Radulovića

Stjepčević, Jovićević, Vukčević i Novaković nijesu željeli da komentarišu potencijalni ishod suđenja.“Ne dajemo izjave za ‘Vijesti’”, kazali su novinaru nakon izlaska iz sudnice

19033 pregleda 10 komentar(a)
Slučaj se ne završava suđenjem: Boris Raoni, Foto: BORIS PEJOVIC
Slučaj se ne završava suđenjem: Boris Raoni, Foto: BORIS PEJOVIC

Ne osjećam krivicu zbog događaja, ali kao otac i patrijarhalni Crnogorac žalim što se incident desio u prisustvu djeteta.

To je juče kazao okrivljeni Nikola Stjepčević pred sutkinjom Osnovnog suda Ivanom Becić, tokom završnih riječi po tužbi države da on i još trojica navijača reprezentacije -13. novembra 2021. nijesu dozvolili generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću da uđe na istočnu tribinu stadiona pod Goricom, pred utakmicu Crna Gora - Holandija.

Gotovo identičnu rečenicu izgovorili su i ostali okrivljeni Boško Jovićević, Lazar Vukčević i Zoran Novaković.

Sa druge strane, Raonić poručuje da se taj slučaj ne završava jučerašnjim suđenjem.

“Očekujem osuđujuću presudu. Najavljujem krivični postupak protiv policajca Miloša Radulovića koji je lažno svjedočio. I očekujem dalju građansku parnicu nakon pravosnažno osuđujuće presude”, kazao je “Vijestima” nakon završnih riječi u sudnici sudije Becić.

Stjepčević, Jovićević, Vukčević i Novaković nijesu željeli da komentarišu potencijalni ishod suđenja.

“Ne dajemo izjave za ‘Vijesti’”, kazali su novinaru nakon izlaska iz sudnice.

Osnovno državno tužilaštvo, koje zastupa optužbu, juče je navelo da je odbrana manje grupe navijača “u najmanju ruku protivurječna, jer oni, navodno, nijesu branili Raoniću da sa djetetom uđe na istočnu tribinu”.

“Protivurječe sami sebi. Lazar Vukčević tvrdi da nije prijetio niti da se zalijetao na Raonića. Vukčević tvrdi da bi, da je na vrijeme uočio dijete, ljubazno postupio. Grupa navijača tvrdi da nijesu branili Raoniću da uđe, a dokazi utvrđuju suprotno. Gospodin Nikola Stjepčević nije gurao Raonića, već ga je sprečavao da uđe. Sve se jasno vidi na video snimku. Činjenica da je Stijepčević bio blag relevantna je samo zbog izricanja kazne”, objasnio je tužilac.

Advokat okrivljenih Mihailo Volkov, tvrdio je tokom ročišta da je kompletna situacija “pravi školski primjer popuštanja pod medijskim pritiskom”.

“Cjelokupan proces mogao je da se završi znatno ranije. Ne postoji težina učinjenog djela, odnosno onoga što se okrivljenima stavlja na teret. Iz video zapisa se jasno vidi da je Nikola Stjepčević pokušao da spriječi sukob. Čak nije ni uočen fizički kontakt. Nije nam jasno zbog čega je Stijepčević u postupku, kad nije izvršio krivično djelo. Osim toga, ni Zoran Novaković nije bio u blizini Borisa Raonića. Nije mu branio da uđe na istočnu tribinu stadiona pod Goricom...”, kazao je Volkov.

On je ocijenio da tvrdnje generalnog direktora RTCG nijesu utemeljene, ali i da mu nije jasno kako je ODT to klasifikovao kao krivično djelo.

“Policijski službenik Miloš Radulović i ostali svjedoci ističu da nije došlo do fizičkog kontakta između oštećenog i okrivljenog. Oni čak i tvrde da oštećeni Boris Raonić nije pokušavao da prođe kroz masu. Nastala reakcija bila je preventivnog karaktera”, kazao je Volkov.

“Vijesti” su prije desetak dana objavile da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Uprava policije (UP) još nisu utvrdili da li je policijski službenik Miloš Radulović imao saglasnost nadređenih da privatno obezbjeđuje fudbalsku utakmicu koja je 13. novembra 2021. godine odigrana između Crne Gore i Holandije.

“Vijestima” su iz MUP-a kazali da je Radulović trenutno neraspoređen, a da je vršiocu dužnosti direktora UP Nikoli Terziću proslijeđena sva dokumentacija da, pored ostalog, UP preduzme sve kako bi se utvrdilo da li je on imao saglasnost nadređenih za privatni posao pod Goricom.

Direktor RTCG obratio se 12. septembra Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, sa inicijativom za pokretanje postupka, kako bi se utvrdilo da li je u postupanju Miloša Radulovića bilo elemenata povrede radnog odnosa.

Okrivljeni tokom završnih riječi nijesu negirali ono što im se stavlja na teret.

ODT u Podgorici još jednom je ponovilo da okrivljene, u ovoj situaciji, treba proglasiti krivim.

Napomena: U štampanom izdanju potkrala se greška - prezime jednog od okrivljenih je Stjepčević, a ne Stijepčević. Izvinjavamo se Stjepčeviću i čitaocima.

Bonus video: