Inspekcija utvrdila da je Popović zloupotrijebila položaj, predlažu razrješenje

Direktorica je izvršila povredu radne obaveze, tako da će prosvjetni inspektor u daljem postupku predložiti razrješenje direktorice pomenute ustanove, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove

42184 pregleda 238 reakcija 21 komentar(a)
Nataša Popović, Foto: Facebook/OŠ Pavle Rovinski
Nataša Popović, Foto: Facebook/OŠ Pavle Rovinski

Prosvjetna inspekcija predložiće razrješenje direktorice Osnovne škole “Pavle Rovinski” u Podgorici Nataše Popović jer je zloupotrijebila položaj i zapošljavala nastavnike mimo zakona.

To su juče “Vijestima” kazali iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), u odgovoru na pitanja o više inspekcijskih nadzoru u podgoričkoj osnovnoj školi.

Popović juče nije odgovarala na pozive i poruke redakcije.

U podgoričkoj školi je u posljednjih nekoliko mjeseci, saopšteno je iz UIP, bilo više inspekcijskih nadzora.

“U vezi sa Vašim pitanjima obavještavamo Vas da je prosvjetni inspektor Uprave za inspekcijske poslove vršio inspekcijske nadzore u JU OŠ ‘Pavle Rovinski’ Podgorica i u postupku istih utvrdio nepravilnosti u postupku zapošljavanja nastavnika od strane odgovornog lica u ustanovi, odnosne direktorice ustanove. U skladu sa navedenim, direktorica je izvršila povredu radne obaveze, zloupotrijebila svoj položaj i izabrala nastavnika suprotno zakonu, tako da će prosvjetni inspektor u daljem postupku predložiti za razrješenje direktoricu pomenute ustanove”, piše, pored ostalog, u odgovoru redakciji.

Tokom nadzora, inspektor je utvrdio i da je predstavnik roditelja u Školskom odboru izabran suprotno “pozitivnim propisima”, zbog čega je naloženo da se otklone utvrđene nepravilnosti.

“U postupku inspekcijskog nadzora utvrđene su nepravilnosti u postupku izbora predstavnika roditelja, odnosno predstavnika Savjeta roditelja za člana Školskog odbora škole, koji je izabran suprotno pozitivnim propisima, pa je ostavljen rok za otklanjanje utvrđene nepravilnosti”, kazali su “Vijestima” iz UIP.

Nastavnici najavili tužbu protiv Ministarstva

Dio članova Nastavničkog vijeća OŠ “Pavle Rovinski” najavio je još početkom septembra da će pokrenuti postupak pred sudom protiv Ministarstva prosvjete kojim će tražiti poništenje, kako tvrde, svih nezakonito donesenih odluka u vezi sa formiranjem Školskog odbora, ali i izbora direktorke Nataše Popović.

U otvorenom pismu koje su uputili premijeru i ministru prosvjete u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću i Miomiru Vojinoviću, nastavnici prethodnoj administraciji u Ministarstvu, između ostalog, zamjeraju “uplitanje politike u OŠ ‘Pavle Rovinski’. Tvrde i da su Vojinovića u ranijim dopisima obavještavali o situacijama koje su, prema njihovom mišljenju, bile sporne od decembra prošle godine.

“U pismu Vama naglasili smo da smo sigurni da ste u saznanju da je JU OŠ ‘Pavle Rovinski’ ozbiljno poljuljan ugled za vrijeme rukovođenja Popović, kao i visoko mjesto koje je naša škola imala u obrazovnom sistemu. Pokušajem političkog imenovanja direktora naše škole u decembru prošle godine unijeli ste razdor u naš kolektiv, a onda su uslijedile i gore navedene nezakonite radnje. Smatramo Vas direktno odgovornog za: nezakonito konstituisanje novog Školskog odbora, nezakonitu odluku Školskog odbora za izbor Nataše Popović za direktoricu, uplitanje politike u OŠ ‘Pavle Rovinski’, kao i razdor i neslogu koji uništavaju jedan do juče složan i cijenjen kolektiv”, poručili su nastavnici.

Direktorica zapošljavala mimo zakona: OŠ “Pavle Rovinski”
Direktorica zapošljavala mimo zakona: OŠ “Pavle Rovinski”foto: Luka Zeković

Iz resora Vojinovića tada je odgovoreno da je u vezi sa navodima nastavnika postupala Prosvjetna inspekcija.

“Sa druge strane, u Ministarstvo je krajem avgusta stigao i dopis ‘druge grupe nastavnika’ iz OŠ ‘Pavle Rovinski’, koji osporavaju navode svojih kolega”, odgovorili su prije dva mjeseca iz prosvjetnog resora.

Nezakonito zapošljavanje, nezakonit izbor...

U otvorenom pismu, nastavnici su tada još istakli da su Vojinovića informisali i o nezakonitostima koje su pratile izbor direktorke škole, ali i nezakonitim zapošljavanjima.

“Čak smo Vas informisali o tome kako je kandidatkinja Popović za vrijeme mandata v. d. direktorice kršila zakon po više tačaka: nije se bavila nastavnim procesom - nije obavljala jednu od najznačajnijih funkcija pedagoškog rukovodioca (sve njene aktivnosti bile su usmjerene na obezbjeđivanje podrške za izbor na konkursu, uglavnom putem pritisaka i ucjenjivanja), nije obezbjeđivala javnost rada ustanove (o čemu svjedoče podnesene prijave zaposlenih, što je po članu 83 jedan od uslova za razrješenje direktora), ostvarila je veoma lošu saradnju sa prvim saradnicama i stručnom službom…”, navodi se u otvorenom pismu.

Nastavnici tvrde i da je Popović naložila raspisivanje konkursa za nastavnika suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete.

“…I sklopila je ugovor o radu za nepostojeće časove za ljetnje mjesece jul i avgust (za broj časova utvrđen raspodjelom časova za školsku 2023/24. godinu), dostavila je netačne podatke o nastavnicima sa nedostajućim časovima, kao i neraspoređene časove za školsku 2023/24. godinu, što je lako provjerljivo iz MEISA, kao i podataka Sindikata prosvjete. Za sve ovo postoje dokazi i uslovi su za razrješenje direktora po članu 83 Opšteg zakona o obrazovanju (tačke 6, 7, 9, 14a, 14c). Iako ste dobili informacije na ruke, potpisali ste saglasnost za izbor Nataše Popović, što ukazuje da su sve nezakonitosti urađene u dogovoru sa Vama. O svemu smo mejlom upoznali i Školski odbor, kojeg takođe to nije interesovalo jer ste ga Vi u saradnji sa Natašom Popović i oformili”, poručuju nastavnici.

Tvrde da je Nastavničkom vijeću bilo onemogućeno da se izjasni o kandidatima, iako zakoni prepoznaju mišljenje tog tijela kao savjetodavno u procesu izbora direktora.

“Posebno skrećemo pažnju na činjenicu da je, prema ocjeni komisije za razmatranje programa razvoja, samo program jedne kandidatkinje bio usklađen sa izvještajem eksterne i interne evaluacije, odnosno sa članom 80 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Taj program razvoja nije izradila kandidatkinja Popović, koja je izabrana za direktora, pa je samim tim njen izbor nezakonit. Na odluku Školskog odbora dali ste saglasnost iako ste o svemu navedenom blagovremeno upoznati”, naglasili su nastavnici.

“Učinićemo sve da dokažemo da znanje, sposobnost, istina i pravda, ono čemu učimo naše učenike, ipak na kraju pobjeđuju neznanje, laž, nepravdu i bahatost”, poručili su.

Bonus video: