Djeci u Baru darivali cipele i patike

Više od 150 najmlađih korisnika Narodne kuhinje u Baru će zakoračiti u novu godinu sa novom obućom

3748 pregleda 47 reakcija 0 komentar(a)
Sa uručenja poklona, Foto: Marija Pešić
Sa uručenja poklona, Foto: Marija Pešić

Nevladino udruženje “Žene Bara velikog srca”, koje rukovodi narodnom kuhinjom u Baru, obradovale su svoje najmlađe korisnike novogodišnjim poklonima i organizovanom zabavom, a svako dijete iz porodica o kojima brinu “Žene Bara” i u čijoj se narodnoj kuhinji hrane, dobilo je cipele ili patike.

Prethodnih godina bila je praksa da djeca pišu pisma Djedu Mrazu, pa im “Žene Bara” ispune te želje.

Međutim, kako je objasnila rukovoditeljka NVU Ljiljana Vujović, oni najčešće požele hranu, slatkiše i neku igračku pa su ove godine one same odlučile šta će taj poklon biti jer, kako je kazala, znaju da je djeci potrebno mnogo više od toga.

“Odlučile smo se da svako naše dijete o kojem brinu “Žene Bara”, njih 155, uđu obuveni u 2024. godinu”, kazala je ona.

Važno im je da to ne budu stare cipele, velike cipele koje su ostale od brata ili sestre, nego da to prvi put budu njihove, nove cipele.

Akcija uljepšavanja praznicima traje već pet godina, a ovo je treća u saradnji sa školicom “Kefalogiko” koja organizuje “tajnog Djeda Mraza” i pravi poklone za djecu iz Bara. Vujović je navela da su uz pomoć donacije humanitarne organizacije “Hap” iz Norveške ove godine prvi put bile u mogućnosti da djeci obezbijede i proslavu u igraonici.

Majka četvoro djece koja je došla sa njima na proslavu i po poklone kazala je da ovakve aktivnosti njima znače mnogo.

“Ne samo zbog toga što se oni raduju i što se zabave već zbog toga što i nama malo lakše padne to što mi ne možemo ovo da im priuštimo”, kazala je ona.

Iako je jedan krug poklona završen, danas se nastavlja akcija poklanjanja kada će u Narodnu kuhinju doći sva djeca koja juče nisu mogla, uključujući i djecu iz dva romska naselja. Oni će dobiti i pomoć, po paket namirnica, a Vujović kaže da je u pitanju oko 50 porodica.

“Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez Barana, barskih preduzetnika i Barana u dijaspori koji uvijek nađu način da donacijama uljepšaju praznike onima za koje oni nisu baš uvijek veseli”, kazala je Vujović.

Bonus video: