Jesu li čista posla između "Pošte" i Vuksanovića?

SDT proslijedio podgoričkim osnovnim tužiocima dokumente o zakupu prostorija na Starom aerodromu

14691 pregleda 25 reakcija 5 komentar(a)
Izviđaj u toku: Milanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Izviđaj u toku: Milanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) istražuje da li je bilo nezakonitosti u vezi sa ugovorima o zakupu koje su od 2014. do 2021. godine potpisivali “Pošta Crne Gore” i Bojan Vuksanović, sin Božidara Vuksanovića, nekadašnjeg člana Odbora direktora, a kasnije i direktora tog državnog preduzeća.

To je “Vijestima” juče odgovorio rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nedavno je odbacilo inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za sprovođenje mjera u vezi sa transakcijama porodice bivšeg visokog državnog funkcionera Božidara Vukovića, čija se imovina 2008. i 2009. godine uvećala za oko 270.000 eura. MANS je u inicijativi SDT naveo da Vuksanovići ove transakcije ne mogu opravdati zvanično prijavljenim prihodima.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić obrazložio je da je u tom dijelu nastupila zastara.

MANS je uz inicijativu dostavio i dokumentaciju koja se odnosi na transakcije, ali i ugovore o zakupu poslovnog prostora, koje je mlađi Vuksanović sklapao sa “Poštom Crne Gore” od 2014. do 2021.

Tvrdi da se radilo o nasljedstvu: Vuksanović
Tvrdi da se radilo o nasljedstvu: Vuksanovićfoto: Luka Zeković

Božidar Vuksanović bio je član Odbora direktora tog državnog preduzeća od 2005. do 2011. godine. Za direktora je izabran 2020. godine, a krajem 2021. smijenjen sa te pozicije. Tokom godina je obavljao i mnoge bitne državne funkcije.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić u obrazloženju odluke još naglašava da je dio dokumentacije, koji se odnosi na zakup poslovnog prostora u vlasništvu Bojana Vuksanovića u podgoričkom naselju Stari aerodrom, na postupanje dostavio ODT Podgorica.

“U vezi sa Vašim pitanjima od 22. februara, obavještavam Vas da se pomenuti predmet nalazi u postupku izviđaja. Radi zaštite interesa postupka, za sada ne možemo dati više informacija”, kazao je “Vijestima” rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

Prema dokumentaciji koju je MANS ranije dostavio SDT, mlađi Vuksanović je 2009. godine od kompanije “Normall company” kupio poslovni prostor na Starom aerodromu, površine 129 kvadratnih metara.

Preduzeće “Pošta Crne Gore” je u periodu od 2014. do 2021. godine sklopila više ugovora o rentiranju tog poslovnog prostora.

Dokumentacija o pojedinačnim isplatama do kojih je Istraživački centar MANS-a došao zahvaljujući Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, pokazuje da je Pošta po osnovu zakupa poslovnog prostora mlađem Vuksanoviću ukupno isplatila iznos od blizu 74 hiljade eura, te da se mjesečni zakup kretao u rasponu od oko 600 do 1.000 eura.

Vuksanović je ranije kazao da ne želi da komentariše dokumenta Istraživačkog centra MANS-a i da je tačno ono što je prijavio nadležnim organima. Kratko je kazao i da je trgovina njegovog sina “pitanje nasljedstva”.

Bonus video: