U susret 8. martu SO Nikšić organizovala panel diskusiju o ženama u politici i njihovom ekonomskom osnaživanju

O ženama u politici, o tome gdje jesu, a gdje bi trebalo biti, govorile su odbornice Svetlana Lučić (Demokrate), Kristina Šćepanović (DPS) i Tamara Ćalasan (ZBNK), koje su skrenule pažnju da žene u Crnoj Gori i dalje nijesu u istoj mjeri zastupljene u političkom životu u odnosu na muškarc

3256 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Skupština Opštine (SO) Nikšić organizovala je panel diskusiju na kojoj je razgovarano o ženama u politici i njihovom ekonomskom osnaživanju.

O ženama u politici, o tome gdje jesu, a gdje bi trebalo biti, govorile su odbornice Svetlana Lučić (Demokrate), Kristina Šćepanović (DPS) i Tamara Ćalasan (ZBNK), koje su skrenule pažnju da žene u Crnoj Gori i dalje nijesu u istoj mjeri zastupljene u političkom životu u odnosu na muškarce, da ravnopravnost nije odnos 70 odsto muškaraca na izbornim listama i 30 odsto žena, već 50:50, kao i da se svi zajedno kao društvo, moramo potruditi da politika bude jednako dostupna ženama, kao i muškarcima, a da je na tom putu jako važna ženska solidarnost.

O putu žena ka ekonomskom osnaživanju govorile su Anka Vukićević, bivša sekretarka ministarstva zadravlja, Sanja Antović, direktorica „Parking servisa“ i Svetlana Mandić, novinarka.

gveccccvr
foto: Privatna arhiva

Panelistkinje su ukazale na to da u Crnoj Gori žene i dalje nijesu ravnopravne kada su položaj, zarade, uticaj u pitanju, da je potrebno, prije svega, osvijestiti žene da imaju ista prava kao muškarci i da ta prava koriste, da one mogu i moraju da imaju stvar ličnog izbora, a ne da im te izbore nameću drugi, kao i da je na putu ekonomski snažne i uspješne žene važna podrška porodice i okruženja.

gveccccvr
foto: Privatna arhiva

“U susret Međunarodnom danu žena imamo priliku da se podsjetimo političke dimenzije ovog praznika, ne zaboravljajući njegov revolucionarni i emancipatorski karakter”, kazao je predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

Istakao je da 8. mart nije samo praznik glorifikacije dostignuća žena, već i simbol borbe za preobražaj društva, za ravnopravnost i socijalnu pravdu. Podsjetio je da je u lokalnom Parlamentu osnovan ženski klub, kao i da lokalna uprava daje podršku ženskom preduzetništvu.

gveccccvr
foto: Privatna arhiva

"Podržavamo žensko preduzetništvo svjesni da je ekonomska nezavisnost pretpostavka svake druge nezavisnosti. U ženama prepoznajemo ogroman, često nepravedno zapostavljen resurs i potencijal čijom aktivacijom možemo izgraditi snažne temelje za bolje sjutra svih nas“, poručio je Vuković i dodao da borba za rodnu ravnopravnost i emancipaciju nije samo moralna obaveza, već politički imperativ.

Moderatorka panel diskusije, kojoj su prisustvovali predsjednik Opštine Marko Kovačević, potpredsjednici Opštine i SO Mitar Goranović i Arsenije Lalatović, odbornici i dobornice, zaposleni u lokalnoj upravi, bila je novinarka Tijana Krunić.

Bonus video: