Rožaje ima problema sa velikim brojem pasa lutalica: Policija da provjeri stižu li iz Berana

Građani se žale, a iz Opštine ne negiraju problem. Zbog sumnje da životinje neko nelegalno pušta, obratili se i MUP-u

22837 pregleda 225 reakcija 40 komentar(a)
Sa gradske deponije, Foto: Očistimo Rožaje
Sa gradske deponije, Foto: Očistimo Rožaje

Opština Rožaje nema rješenje za zbrinjavanje pasa lutalica - nikad nisu osnovali svoje sklonište za napuštene životinje, a ugovor koji su za te poslove imali zaključen sa komunalnim preduzećem iz Berana, raskinut je.

Kažu i da, uprkos evidentnom problemu, broj prijava od ujeda pasa lutalica je mali.

Aktivisti za zaštitu životne sredine u Rožajama, putem Fejsbuk stranice “Očistimo Rožaje”, više puta ukazivali su na problem napuštenih životinja na teritoriji te opštine. U jednoj od objava tvrde i da je na gradskoj deponiji, na ulazu u grad, u jednom danu bilo više od 50 pasa lutalica.

Iz Opštine Rožaje, u odgovorima na pitanja “Vijesti”, nisu negirali da problem postoji i kazali su i da su o tome, zbog sumnje da nepoznate osobe pse dovode sa teritorije druge opštine i puštaju kod njih, već informisali i policiju.

“Pitanje napuštenih pasa i izgubljenih kućnih ljubimaca je jedan od evidentnih problema i izazova sa kojim se suočava Opština Rožaje. Ovaj problem je izražen zbog velikog broja pasa lutalica, a prema nezvaničnim informacijama sa terena, razlog tome je da nepoznata lica iz pravca Berana dovode i nelegalno puštaju pse lutalice na našoj teritoriji o čemu smo obavijestili nadležne organe Ministarstva unutrašnjih poslova i zatražili pomoć da se NN lica pronađu i sankcionišu u skladu sa zakonom”, kazali su “Vijestima”.

U vezi sa prigovorima građana što taj problem nije do sada riješen, kazali su da zahtijeva velika ulaganja.

“Što se tiče prigovora građana, sa pažnjom i razumijevanjem pratimo potrebe građana i usmjeravamo raspoložive kapacitete kako bi kvalitet života građana, njihovo bezbjedno kretanje javnim površinama i ambijent življenja bili na što većem nivou. Međutim, zbog vrste i obima problema sa kojim se suočavaju i susjedne opštine, Opština Rožaje je u ranijem periodu tražila pomoć od države radi kreiranja adekvatnog modela za sakupljanje, prevoz do skloništa, njegu i zdravstvenu zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa... Jer su neophodna velika novčana sredstva za stvaranje uslova održivog upravljanja ovim problemom”, rekli su redakciji.

Opština je, tvrde, odredila lokaciju za izgradnju skloništa
Opština je, tvrde, odredila lokaciju za izgradnju skloništafoto: Očistimo Rožaje

Kazali su i da, prema podacima iz službene evidencije, “na sreću, mali je broj prijava od ujeda pasa lutalica”.

Prema Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, sakupljanje napuštenih i izgubljenih životinja organizuju i finansiraju jedinice lokalne samouprave.

“Opština Rožaje je shodno skupštinskoj odluci povjerila nadležnost zbrinjavanja i preuzimanja pasa lutalica DOO Komunalnom Rožaje koji je do nedavno imao zaključen ugovor sa Azilom za pse iz Berana. Ali zbog svog malog kapaciteta i nemogućnosti preuzimanja pasa lutalica sa naše teritorije, došlo je do raskidanja istog. Pored toga, Opština Rožaje je shodno skupštinskoj odluci odredila lokaciju za izgradnju azila za pse i u budućem periodu pokrenuće se inicijativa za izgradnju istog. Do tada, nadležno komunalno preduzeće će u saradnji sa drugim organizacijama obavljati povjerene poslove”, rekli su “Vijestima”.

Kako su dodali, u skladu sa zaključcima Vlade, “uskoro će biti pokrenut postupak u donošenju Programa za kontrolu populacije pasa lutalica, kojim će se definisati akcioni plan, jasne smjernice i mjere kontrole populacije pasa”.

U vezi sa problemom pasa lutalica u opštini Rožaje, redakcija je pitanja dostavila i Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, odnosno Savjetu za zaštitu životinja.

Kako su “Vijestima” rekli iz Uprave, Savjet će zasjedati tokom naredne sedmice, kada će i dostaviti konkretnije odgovore.

“Naime, u decembru su upućene inicijative svim lokalnim samoupravama da izvijeste Savjet o implementiranom po zaključcima Vlade i Planu upravljanja kontrolom pasa lutalica. Nakon prikupljanja podataka, Savjet će razmotriti situacije u svim lokalnim samoupravama, i poslati odgovore na pitanja, koje ćemo Vam proslijediti”, rekli su redakciji.

Bonus video: