Problem sa psima lutalicama u Rožajama: Iz Savjeta kažu da im nije upućena nijedna prijava i prigovor

Od formiranja, u avgustu 2023, nije bilo prijava i prigovora zbog velikog broja napuštenih i pasa lutalica

2371 pregleda 1 komentar(a)
Napuštene životinje u centru grada, Foto: Očistimo Rožaje
Napuštene životinje u centru grada, Foto: Očistimo Rožaje

Zbog problema sa psima lutalicama na teritoriji opštine Rožaje, Savjetu za zaštitu životinja, od formiranja, u avgustu prošle godine nije upućena nijedna prijava i prigovor.

To je “Vijestima” rekao predsjednik Savjeta Vladimir Đaković, nakon što je juče održana i sjednica.

“Obavještavamo vas da Savjet od formiranja u novom sastavu, avgusta 2023. godine, nije dobio njednu vrstu prijave i prigovora zbog prisustva napuštenih pasa lutalica na javnim površinama teritorije opštine Rožaje”, navodi Đaković u odgovoru.

Kako je podsjetio, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 5. 9. 2023. donijela zaključke i preporuke lokalnim samoupravama da, najkasnije do IV kvartala te godine, donesu plan za kontrolu populacije pasa u skladu sa nacionalnim programom.

Savjet je, kazao je Đaković, 25. decembra prošle godine, u skladu sa zaključcima sjednice Vlade, uputio inicijativu svim opštinama u Crnoj Gori da se izjasne o urađenom. Vlada je na novoj sjednici, koja je održana 21. decembra 2023. donijela zaključke da se preporučuje lokalnim samoupravama da najkasnije do kraja prvog kvartala 2024. donesu lokalne programe kontrole populacije pasa i uspostave sistem kontrole pasa, poštujući mjere i metode iz nacionalnog programa.

“Opština Rožaje je u skladu sa dopisom Savjeta, 26. 1. 2024. obavijestila Savjet da je započela sa aktivnostima za donošenje programa. Preduzete su radnje u cilju formiranja Radne grupe. Savjetu je dostavljen kontakt odgovornog lica i redovno će biti informisan o implementiranom i preduzetom u narednom periodu”, kazao je Đaković “Vijestima”.

Na problem napuštenih i pasa lutalica na teritoriji Rožaja, ukazali su aktivisti okupljeni oko inicijative “Očistimo Rožaje”.

Iz Opštine Rožaje “Vijestima” su u vezi sa tim ranije rekli da problem postoji i da je to jedan od izazova sa kojima se suočavaju. Pozivajući se na nezvanične informacije, rekli su i nepoznata lica iz pravca Berana dovode i nelegalno puštaju pse lutalice na teritoriju rožajske opštine, a da su o tome obavijestili i policiju.

Opština Rožaje nije nikad osnovala svoje sklonište za napuštene životinje, a ugovor koji su za te poslove imali zaključen sa komunalnim preduzećem iz Berana, zbog malog kapaciteta, raskinut je. Iz Opštine su kazali i da je, uprkos evidentnom problemu, broj prijava od ujeda pasa lutalica je mali.

Bonus video: