Šinavatru nakon zatvora dočekao milionski minus

Kompanija bivšeg tajlandskog premijera koja gazduje trećinom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, nastavila je sa lošim poslovanjem, iako opštini i državi redovno uplaćuje porez na nepokretnost

8756 pregleda 2 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro” bivšeg tajlandskog premijera, naturalizovanog Crnogorca Taksina Šinavatre, koja gazduje dijelom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, nastavila je da gomila minus u poslovanju, koji je sada dostigao 1,1 milion eura.

Sudeći po finansijskom iskazu, u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji je Šinavatrina firma dostavila Poreskoj upravi Crne Gore, nastavljena je serija negativnih poslovnih rezultata, pa je prošlu godinu kompanija poslovala sa gubitkom od 97.631 eura.

Kako je “Vijestima” pojašenjeno, u toj firmi uredno izmiruju poreske obaveze prema državi i Opštini Budva kojoj uplaćuje redovno porez na nepokretnost. Firma nema prihode, pošto godinama unazad ne može da realizuje projekat izgradnje turističkih kapaciteta na ostrvu.

Kočnica u poslovanju kompanije svakako je neodlučnost Vlade da uradi detaljnu razradu ostrva Sveti Nikola, na kome je Šinavatra vlasnik trećine, te ima još vlasnika čija zemlja takođe čeka valorizaciju. Prostornim planom posebne namjene za obalno područje je predviđena urbanizacija ostrva - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova. Međutim, potrebno je izvršiti detaljnu razradu, kako bi se tačno znalo gdje i koliko je predviđena gradnja.

Taksin Šinavatra
Taksin Šinavatrafoto: Savo Prelević

Dok to ne bude, Šinavatrina kompanija će nastaviti sa negativnim poslovanjem i nagomilavati gubitak, koji je na kraju 2023. kako piše u finansijskom iskazu, dostigao 1.155.376 eura.

Stalna imovina firme ostala je nepromijenjena i iznosi 24.720.000 eura, dugoročne obaveze iznose 16 miliona eura.

“Global TS Montenegro” u aprilu 2017. zaključio je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stajao srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola. Šinavatra je za taj vrijedan komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Šinavatra je pušten 18. februara na uslovnu slobodu, što je njegov prvi dan na slobodi u domovini nakon 15 godina bijega.

Uticajni milijarder, čija je porodična stranka i sada na vlasti u Tajlandu, pušten je iz zatvorske bolnice u Bangkoku u kojoj je prethodno proveo šest mjeseci. Prije toga mu je tajlandski kralj preinačio kaznu zbog zloupotrebe ovlašćenja i sukoba interesa sa osam godina zatvora na jednu.

Šinavatra (74) imao je pravo na uslovni otpust zbog svoje starosti, zdravstvenog stanja i vremena koje je proveo u zatvoru. Bio je tajlandski premijer od 2001. do 2006. kada je svrgnut vojnim udarom. Njemu je tada zabranjeno učešće u politici i suočio se s optužbama za poreznu prevaru i zloupotrebu ovlašćenja.

Idućih 15 godina proveo je u samonametnutom egzilu u inostranstvu, tvrdeći da je optužnica politički montirana. Na Tajland se vratio u avgustu prošle godine kako bi odslužio umanjenu kaznu. Iako je pravosnažno osuđen u svojoj zemlji zbog korupcije, dobio je pasoš kao počasni građanin Crne Gore 2009. godine.

Ostrvo uvijek bilo interesantno investitorima

Ostrvo Sveti Nikola, jedina zelena oaza u preizgrađenoj Budvi, gotovo dvije decenije je mamac za brojne investitore. Još 2007. atraktivni dio ostrva Subotiću je prodao beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević.

Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik čak tri atraktivne nekretnine, hotela “Admiral,” stare zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je na popularnim Havajima ili Školju, kako ga zovu mještani, gradnju mimo dozvole da gradi. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom ruši dio započete zgrade. To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je prekinuo plovni put, i narušio morske struje, izgradio veliki pontom, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je čak ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište. Državnim službama kojima je rukovodio DPS to se nije svidjelo, pa je Đorđević te 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Cane je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke. Đorđević potom prodaje i zgradu JRB biznismenu Draganu Brkoviću za tri miliona eura, a prodaje tada ruskim investitorima hotel “Admiral”, koji je u međuvremenu promijenio vlasnike.

Bonus video: