Mještani pisali Bakiću: Put do tunela Klisura je opasan po život

Mještani naselja uz put od Kolašina do tunela Klisura traže hitno rješavanje problema bezbjednosti, da im se obezbijedi da na dijelu puta koji je opštinsko vlasništvo mogu bez opasnosti autima da priđu svojim kućama

10071 pregleda 50 reakcija 8 komentar(a)
Put Jezerine-Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Put Jezerine-Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Što hitnije nalaženje rješenja za bezbjedan saobraćaj na dionici puta od Kolašina do tunela Klisura, zahtjev je lokalnoj upravi koji su uputili mještani naselja uz tu saobraćajnicu.

Oni traže da im se obezbijedi da na dijelu puta koj je opštinsko vlasništvo mogu bez opasnosti autima da priđu svojim kućama, odnosno da se uključe na tu saobraćajnicu. Vožnja nesavjesnih vozača, kako su napisali mještani predsjedniku Opštne Petku Bakiću, veliki je problem i opasnost za sve učesnike u saobraćaju, naročito od kada je probno otvoren put od Jezerina do Lubnica.

“Zahtijevamo da što hitnije nađete način i omogućite bezbjedan prilaz i izlaz sa Bjelasičke ulice prama našim kućama. Izlaz na na put i ulaz sa njega je i ranije bio veliki problem, a sada još veći od kada je otvoren tunel Klisura na putu Kolašin - Jezerine - Lubnice - Berane. Vožnja nesavjesnih vozača je neprilagođene brzine, uz nepropisna preticanja. Od Vas hitno tražimo da nas primite i da se nađe što hitno rješenje problema, jer ćemo u protivnom biti prinuđeni na blokadu puta”, napisali su mještani Bakiću.

Mještani juče nijesu željeli da komentarištu svoje zahtjeve upućene predsjedniku opštine. Kako kažu, prije razgovora sa novinarima, sačekaće da vide kako će na njihove inicijative reagovati lokalna vlast.

Kako su ranije “Vijesti” pisale, oko devet kilometara saobraćajnice od Kolašina do skijališta, odnosno tunela Klisura, u vrlo lošem je stanju. Dio te saobraćajnce je opštinsko vlasništvo, dok je ostatak imovina, odavno privatizovanog Ski-centra “Bjelasica” u stečaju. Cijelom dužinom put je bez odgovarajuće vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije, bez pješačke infrastrukture, a asfalt je dotrajao. Na stanje tog puta i ranije su stizale brojne kritike od posjetlaca ski-centara na Bjelasici, a tek djelimično i površno saobraćajnica je popravljana, s vremena na vrijeme.

Prema onome što su ranije “Vijestima” kazali iz Opštine, rekonstrukcija tog puta nije moguća prije naredne godine, zbog neriješenih imovinskih odnosa.

“S obzirom na to da je put od restorana ‘Savardak’ do skijališta imovina preduzeća u stečaju, Opština je već pokrenula proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Imamo obećanja od Uprave za saobraćaj i Ministarstva saobraćaja da po završteku tih procedura, koje očekujemo tokom ove godine, bude završeno i idejno rješenje projekta. Već od sljedeće godine može biti raspisan tender za izvođenje radova na rekonstrukciji puta”, kazao je prije desetak dana potpredsjednik opštine Vasilije Ivanović.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, na sjednici Skupštine opštine (SO) Kolašin, kojoj je prisustvovao tokom rasprave o projektu sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450, kazao je da je novac za rekonstrukciju puta od Kolašina do Jezerina već obezbijeđen u Upravi za saobraćaj. On je najavio rekonstrukciju 10 kilometara puta jer će, kako je objasnio, biti potrebno obezbijediti i prilaze turističkim kompleksima u izgradnji. Rekonstrukcijom će, kako je objasnio ministar, biti riješen i problem otpadnih voda iz objekata na Bjelasici.

Bonus video: