MUP: Smještaj tivatske Službe zaštite i spasavanja neadekvatan, ulaganja premala

MUP je konstatovao da SZS Tivat raspolaže sa smještajnim kapacitetima od samo 60 kvadarata, magacinskim prostorom od 200 kvadrata i da nema garaže za svoja skupa protivpožarna vozila

3551 pregleda 0 komentar(a)
Improvizovani uslovi u kojima je sada smještena SZS, Foto: Siniša Luković
Improvizovani uslovi u kojima je sada smještena SZS, Foto: Siniša Luković

U Službi zaštite i spasavanja Opštine Tivat zaposleno je ukupno 38 radnika, od čega su njih 34 vatrogasci-spasioci, a četvoro su administrativno i drugo tehničko osoblje. Na kraju prošle godine u SZS Tivat bilo je nepopunjeno jedno sistematizovano radno mjesto u administrativno-upravljačkom sektoru.

To su podaci iz Izvještaja o stanju sistema zaštite i spasavanja u Crnoj Gori za 2023. koji je izradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najveći broj pripadnika SZS Tivat, njih 34, ima treći odnosno četvrti stepen obrazovanja, jedan ima fakultetski nivo, dok su dvojica pripadnika sa zvanjem magistra nauka. Većina tivatskih profesionalnih vatrogasaca, njih 20, su starosti između 25 i 45 godina, do 25 godina je njih deset, trojica vatrogasaca su starosti između 45 i 55 godina, a jedan je stariji od 55 godina.

MUP je konstatovao da SZS Tivat raspolaže sa smještajnim kapacitetima od samo 60 kvadarata, magacinskim prostorom od 200 kvadrata i da nema garaže za svoja skupa protivpožarna vozila, pa je takve prilike ocijenio kao neadekvatne.

SZS Tivat je već par godina privremeno smještena u dijelu nekadašnjeg vojnog objekta Opatovo u istoimenom naselju na putu između Tivta i Lepetana. Taj objekat je privremeno na upotrebu Opštini Tivat za smještaj njene SZS, ustupilo Ministarstvo odbrane. Tivatski vatrogasci borave u kontejnerima, a za magacin koriste samo manji dio inače potpuno ruiniranih objekata u nekadašnjem vojnom kompleksu.

SZS Tivat na taj način, prema ocjeni MUP-a, ima neadekvatne smještajne kapacitete u kojima za služba radi, a takvo neadekvatno stanje je u još ukupno deset opština u Crnoj Gori među kojima su i neke od najbogatijih: Budvi, Kotoru, Kolašinu, Gusinju, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Plužinama, Pljevljima i Rožajama. Opština Tivat namjerava da u saradnji sa MUP-om gradi zajednički objekat novog Vatrogasnog doma i Policijske stanice u Tivtu, na lokaciji aktuelne dotrajale barake u kojoj je smješteno Odjeljenje bezbjednosti Tivat, na opštinskoj parceli preko puta Porto Montenegra, u blizini školskog centra. Za sprovođenje javnog arhitektonksog konkursa za izradu idejnog rješenja ovog objekta u budžetu Opštine za 2024. predviđena su sredstva u iznosu od 50.000 eura.

Prema podacima MUP-a, ukupan budžet SZS Tivat za prošlu godinu, u kojoj je ta služba imala ukupno 410 intervencija, iznosio je 752.000 eura od čega je 660.500 eura bilo namijenjeno za plate njenih pripadnika, a 92.100 eura za održavanje vozila, opreme i objekata. Planirani budžet tivatskih profesionalnih vatrogasaca za ovu godinu je 788.500 eura.

SZS Tivta još od 2020. godine nije dobila nijedno novo, a ni polovno specijalno vozilo, dok je nedavno odlukom lokalnog parlamenta, ostala bez jednog takvog svog vozila specijalne hidraulične vatrogasne platforme koju je tivatska lokalna vlast poklonila Kotoru. Ulaganje lokalne uprave u opremanje SZS Tivat u proteklih nekoliko godina svela su se uglavnom na nabavku nove lične i zaštitne opreme vatrogasaca, izolacionih i disajnih aparata te potrošnog materijala, a od ovih tehničkih sredstava kupljena je samo daljinski upravljana letjelica - profesionalni dron za pretragu terena u dnevnim i noćnim uslovima.

Po nivou izdvajanja iz opštinskog budžeta za lokalnu SZS,Tivat je trenutno u rangu Pljevalja, čija će SZS ove godine raspolagati sa ukupno 762.520 eura, dok su budžeti koje će ove godine na raspolaganju imati profesionalne opštinske vatrogasno-spasilačke službe Tivtu susjednih primorskih opština daleko veći: Herceg Novi će tako za svoju SZS izdvojiti 1.009.000 eura, Kotor 1.018.600 eura, a Budva čak 3.433.300 eura.

Bonus video: